Obično će se majka pre probuditi na bebin plač nego otac, osim ako...

"Bebe" (Babies), nova Netfliksova serija, otkrila je kako dobijanje deteta zauvek utiče na strukturu mozga.

Sve se menja kad se rodi beba, foto: Depositphotos/mishatc
Sve se menja kad se rodi beba, foto: Depositphotos/mishatc
.

Ali, i ovo neće biti veliko iznenađenje, pokazuje da je izvesnije da majke ustanu kad beba počne da plače u toku noći, prenosi The Sun.

Ovo će se dešavati osim ako otac nije primarni negovatelj, odnosno ako nije onaj koji najviše vremena provodi sa detetom.

Serija prikazuje da, kad su očevi oni koji brinu o svojoj bebi na dnevnom nivou, njihov mozak se menja u istoj meri kao što se to desi i majkama. Otac onda brine o svom detetu, nebitno da li je dečak ili devojčica. Ljubavni hormoni jednako preplavljuju oba roditelja.

Čim dobije dete, uloga roditelja se momentalno aktivira u mozgu majke, koje brinu o sigurnosti svog deteta čak i kad odrastu.

Ovo nije nepoznato, ali naučnici su se iznenadili kad su saznali da se isti slučaj dešava i sa očevima, kad su oni ti koji su glavni negovatelji koji provode više vremena sa svojim detetom na dnevnom nivou.

Oni su došli do zaključka da je roditeljstvo zapravo "izbor", i da je biološko koliko za žene, toliko i za muškarce.

- Očinstvo je biološko. Duboko je koliko i materinstvo. Nije bitno da li ste biološki roditelj ili staratelj, to je izbor, izbor da budete roditelj tom detetu - kaže psiholog Rut Feldmen.

U seriji, naučnici su ispitali mozak 48 homoseksualnih parova koji su od prvog dana brinuli o svojoj deci rođenoj preko surogata.

Takođe, izmerili su njihov nivo oksitocina, hormona ljubavi, upotrebljavajući testove na pljuvačku.

Ovih 48 gej parova su bili u brižnoj vezi, dobili su dete preko surogat-majke, i brinuli o njemu od prvog dana.

Skener je prikazao da, kad otac drži svoje dete, njegov mozak se menja na isti način kao i majčin, iako nije prošao kroz trudnoću, porođaj ili dojenje.

U situaciji gde otac nije glavni negovatelj, njegov mozak se preinači samo za četvrtinu.

- Otkrili smo da, što više vremena provodite sa svojom bebom i što više učestvujete u roditeljskoj ulozi, doći će i do veće aktivacije oksitocina - ističe dr Feldman.

Izvor: telegraf.rs