Zašto u VEŠ MAŠINU treba stavljati tenisku lopticu, a obuću NIKADA! Ekspert otkriva SEDAM sjajnih caka za pranje veša!

Postoji trik da vam se veš nikada ne ofarba.

foto: Depositphotos/lightpoet
foto: Depositphotos/lightpoet
.

Stručnjak za hemijsko čišćenje Vil Langston iz Velike Britanije ruši sve mitove o pranju i daje neprocenjive savete koji će vam sačuvati odeću i obuću!

1. Da li obuću treba prati u mašini za veš?

Mnogi se odlučuju na ovo rešenje - ubace patike ili nežne čizmice u veš mašinu, operu na nežnom programu i problem pranja osetljive obuće je rešen.

"Strogo savetujemo da ovo nikada ne radite. Toplota vode u mašini može potpuno da uništi lepak na obući koji sve delove drži zajedno, a mašinsko pranje može i potpuno da deformiše oblik obuće. Postoji još jedna neprijatna mogućnost - obuća može da se skupi i za nekoliko brojeva, u zavisnosti od toga od kojeg materijala je napravljena", kaže Langston, a prenosi Stil.

2. Da li belo vino skida fleke od crvenog vina?

"Definitivno ne", uverava stručnjak. "Odeću sa flekama od vina najbolje je potopiti u prohladnu vodu, a prethodno naneti tečni deterdžent na mrlju. Nakon što fleka nestane, operite na uobičajen način".

3. Zašto treba staviti tenisku lopticu u bubanj pre pranja?

"Ovaj trik vaše peškire čini mekšim i pufnastim", kaže Lagston.

4. Da li više praška znači čistiji veš?

"Apsolutno ne. Maksimum deterdženta u pregradi označen je s razlogom. Štaviše, višak deterdženta može da vam napravi problem, uključujući bele fleke na odeći, čudne mirise, ali i zapušen odvod", smatra stručnjak.

5. Da li mašina treba da se pere?

Svi verujemo da se mašina dok pere veš usput u sama opere. Ali, mašina bi ipak trebalo da se pere i prazna, i to maksimalno na svakih 6 nedelja na najtoplijem i najdužem ciklusu pranja.

"Kako biste bili sigurni da ste ubili sve bakterije, dodajte malo sirćeta ili izbeljivača", savetuje Langston.

6. Da li je hladno pranje bolje za životnu okolinu?

"Da, a pritom određeni materijali uopšte ne zahtevaju vruću vodu. Za peškire, posteljinu i intimni veš preporučuje se što topliji program, kako bi se ubile bakterije, a sve ostalo - ne. Hladno pranje je sjajan način da sprečite zagađenje okoline, ali i uštedite struju - 90 % struje mašina potroši za grejanje vode, a samo 10 za pranje. Takođe, hladno pranje vam više čuva stvari - boja manje bledi, veš ne može da se skupi i istanji. U hladnoj vodi slobodno možete da perete veš svakakvih boja - nema šanse da neka pusti i ofarba sve ostalo", objašnjava Langston.

7. Da li deterdžent ubija bakterije na odeći?

"Ne. A to ne čini u potpunosti ni visoka temperatura. Jedini siguran način da ubijete sve bakterije jeste da dodate izbeljivač na bazi hlora ili ulje borovine pre pranja. Veš se odlično dezinfikuje i u mašini za sušenje veša", zaključuje ekspert.