Mudro, nesebično, vredno: Osam razloga zbog kojih vaše najstarije dete zaslužuje posebno poštovanje!

Prvorođena deca su nesumnjivo posebna, jer vam promene život zauvek. Oni su ti koji ljudima daju poklon roditeljstva i uveseljavaju im svaki dan do kraja života.
Prema Adlerovoj teoriji, najstarija deca najčešće su najodgovornija i najpouzdanija, prenosi "Bright side".

Vaše najstarije dete zaslužuje posebno poštovanje!, foto: Depositphotos/ababaka
Vaše najstarije dete zaslužuje posebno poštovanje!, foto: Depositphotos/ababaka
.

Oni nas uče lekcijama koje smo propustili

Kada postanete roditelji prvi put, vaš život dobija novi smisao, na neki način postaje drugi život. Ponovo ćete morati da prođete kroz razne životne izazove, ali ovog puta s detetom. Grešite, ali istovremeno učite, sada je vaše dete razlog zbog kojeg sazrevate i prevladavate sve poteškoće, pa i one koje deluju nemoguće. Dok ste učili svoje prvo dete, vi ste od njega, verovatno, naučili mnogo više.

Prerano odrastu

Starija deca nisu odrasli ljudi, ali nisu više ni deca. Kada dobiju mlađeg brata ili sestru, ne preostaje im ništa drugo nego da odrastu i preuzmu ulogu odgovorne osobe. Često čuju fraze poput "Ti si sada veliki/a", a što češće to čuju, zapravo brže to i postaju.

Mudriji su nego što bi trebalo da budu

Ubrzano odrastanje dovodi do toga da vaše starije dete postane pametnije. Oni se ugledaju na odrasle, jer osećaju odgovornost. Zarobljeni su između odraslog čoveka i deteta, pa su često vodiči i savetnici jednih i drugih.

Roditelji najstarije dete, u većini slučajeva, tretiraju kao odraslu osobu, uključuju ih u probleme i rasprave odraslih. Vremenom, oni postaju najbolji savetnici, roditelji počinju da ih slušaju i cene njihovo mišljenje.

Rade više nego što bi trebalo

Deca koja imaju mlađu braću ili sestre, rade mnogo više od svojih prijatelja koji su jedinci. Imaju više obaveza i odgovornosti. Oni nisu kompletni vlasnici svog slobodnog vremena, jer ga dele s drugom decom u kući. U porodici u kojoj je rođeno samo jedno dete, on ili ona mogu da se opuste posle obavljanja zadatih poslova, dok oni koji imaju mlađu braću i sestre, ne mogu da čitaju knjigu u miru, jer uvek moraju da paze na nekog, pomognu nekom ili da se igraju s nekim.

Oni su najbolji pomagači

Ne možete sve da postignete sami, pogotovo ako morate da pazite na nekoliko dece. Imamo samo dve ruke, ali vaše najstarije dete ima još dve i one će vam pomoći koliko god mogu.

Prvorođena deca najbolje su dadilje, vaša desna ruka i životni spasitelj, tu su kad god vam je potrebna pomoć.

Uvek su tu za svoju braću i sestre

Privilegija je imati starijeg brata ili sestru, jer su oni prošli kroz većinu stvari koje mlađi tek treba da prežive, pa će ima stariji pomoći ako naprave neku grešku. Stariji brat ili sestra spremni su da podele svoju mudrost, da pomognu oko domaćeg zadatka i uvek su tu kada je mlađima potreban dobar savet. Ne postoji ništa bolje nego kad imate nekoga s kim možete da pričate, a da to nisu roditelji.

Nesebični su

Prvo dete jednostavno ne može da bude sebično. Oni se vremenom jednostavno naviknu da brinu o drugima, jer je to nešto što su radili većinu svog života. Spremni su da podele poslednji deo čokolade sa svojim mlađim ukućanima, a igračke su verovatno već odavno podelili. Ponosni su na svoju braću i sestre, bez obzira na to što ih često zadirkuju, oni su njihovi najveći navijači.

Ne postoje bolja starija braća i sestre od njih

Stariji brat ili sestra su najomiljeniji ukućani svojim malim sestrama i braći. Iako su i dalje deca, oni brinu o svojim mlađim ukućanima, zaista ih vole, igraju se s njima, za razliku od većine odraslih. Velikodušni, duhoviti i pametni, odličan su primer i najbolji uzor koji dete može da ima.

Izvor: klix.ba