Da se osećate dobro u svojoj koži i nakon porođaja

Beba oduzima mnogo vremena, naročito odmah po rođenju. Ipak, nekoliko minuta posvećenih nezi, jednostavan odabir odeće i 5 minuta za sebe učiniće da se osećate prelepo, baš takve kakve jeste.

Trikovi će pomoći, foto: Depostiphotos/mishatc
Trikovi će pomoći, foto: Depostiphotos/mishatc
.

Koliko puta ste pomislili da vam se život totalno preokrenuo otkako ste postali majka? Počeli ste svu svoju pažnju da pružate svojoj bebici, dok ste brigu o sebi, kao i većina mama, stavili u drugi plan. Naravno, upravo ovakav pristup je sasvim normalan i prirodan, jer ste postali odgovorni za jedno maleno biće kom je potrebna neograničena količina pažnje.

Ipak, svakoj majci je potreban predah, momenat za sebe, trenutak da se oseća dobro i zadovoljno u sopstvenoj koži. Zadovoljne sobom, majke su spremne da urade više i bolje stvari, da lakše prihvate probleme i sigurnije ih reše.

Šta možete uraditi da se osećate lepo i kako da podstaknete samopouzdanje? Vrlo je jednostavno...

1. Negujte svoju kožu

Edukujte se, pronađite svoju dnevnu rutinu kojoj ćete moći da se posvetite ujutru i uveče. Sredstva za čišćenje i hidrantne kreme neka budu vaša dnevna obaveza. Oduzeće vam svega 5 minuta. Dok beba spava, maske za lice su dobra ideja da osvežite sopstveni izgled.

2. Hidrirajte se

Naročito ako dojite, vaše telo ima jaču potrebu za tečnošću. U organizmu je došlo do velikih promena, te se trudite da vodu uvek nosite sa sobom i pijete je redovno. Možete je staviti u kolica dok šetate sa bebom, kako bi vam uvek bila pri ruci.

3. Birajte udobnu odeću

Jeste li čuli za odeću za takozvani "četvrti trimestar"? Ne libite se da oblačite opušteniju odeću. Helanke, duže suknje, šire haljinice će biti vaši najbolji prijatelji tada. Uska odeća može da pričeka još malo. Možete odabrati nakit i sitnice kojim ćete upotpuniti svoj izgled. Zaista je važno da vam bude prijatno i udobno.

4. Korpica za "ženske stvari"

Biće vam zaista korisno da nabavite korpicu sa stvarima koje će vam biti na dohvat ruke. Cucla, krema za bradavice, portikla, ali i labelo, krema za ruke, ogledalce... Kada su vam sve te stvari u blizini na jednom mestu, lakše ćete posegnuti za njima, naročito dok dojite bebu.

5. Brinite se o svojoj kosi

Sasvim je dovoljno da kosu održavate urednom i čistom. Savršena frizura nije nužna. Ukoliko ne stignete da je operete kada ste planirali, podignuta kosa i 'mesi' punđe će biti dobra odluka. Priuštite sebi jedan dan koji ćete odvojiti za posetu frizeru i osvežite svoj izgled. Verujemo da će tata uživati u dva sata nasamo sa bebom.

6. Zatražite pomoć

Mnoge od nas se trude da sopstveni dom same održavaju čistim i urednim, da ručak uvek bude spreman, a veš opran. Ipak, sa dolaskom bebe je vrlo teško da postignete sve sami. Iscrpljenost i umor mnogo utiču na vaš izgled, a dovode i do lošeg osećaja u sopstvenoj koži. Podelite obaveze sa suprugom, potražite pomoć i odvojte makar malo vremena za sebe. Čitajte, gledajte film, uživajte u svom danu i ne stresirajte se. Sve je kako treba!

7. Ne budite stroge prema sebi

Ne pritiskajte se i ne očekujte da izgledate kao druge žene na društvenim mrežama. Savršene ste baš takve kakve jeste. Nemojte se terati da se vratite na staro, potrudite se da uživate u onom što jeste, da budete ponosne na sebe. Najlepše ste kada ste svoje!

Izvor: yumama.com