Ovo su najčešće greške koje pravimo kada brišemo prašinu - da li i vi ovo radite?

Brisanje prašine je sigurno za svakoga prava noćna mora - koliko god da čistimo, prašina se pojavi u rekordnom roku! Nemamo trajno rešenje za ovaj problem, ali možemo da sprečimo sledeće greške i na taj način bar malo popravimo situaciju...

Pajalicu u ruke i držite se saveta, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Pajalicu u ruke i držite se saveta, foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
.

Evo koje četiri greške smo do sada činili, ali nakon ovog teksta više nećemo:

Brišemo prašinu suvom krpom

Ukoliko prašinu brišemo suvom krpom, teže ćemo je ukloniti. Krpa od mikrofibera i sredstvo za poliranje su bolje rešenje. Možete i nabaviti praška koji funkcioniše po principu elektrostatičkog elektriciteta. Međutim, morate ga često istresati, redovno prati i zameniti kada se previše isprlja.

Zaboravljamo da čistimo filtere za grejanje i klimu

Iako ne razmišljamo često o ovim filterima i zaboravljamo da ih očistimo, oni su zapravo magneti za prašinu jer vrlo brzo mogu napuniti čitavu prostoriju zagađenim vazduhom. Redovno ih čistite i, u zavisnosti od modela, perite ih.

Prskamo sprej za poliranje direktno na nameštaj

Ukoliko ovo činite često, rizikujete da se stvori tanak sloj u vidu filma na samoj površini koji dodatno privlači prašinu. Umesto toga, poprskajte krpu i pređite nežno po vašem nameštaju kako biste osvežili materijal i uklonili čestice prašine.

Zaboravljamo da menjamo ili čistimo filtere u usisivaču

Usisivač pomaže da usisamo prašinu, ali bi trebalo da i vazduh u prostoriji ostane prijatan i svež. Međutim, ukoliko zaboravljamo da i ovaj uređaj čistimo ili zamenimo filtere, dobićemo suprotan efekat. Zapušeni filteri ne mogu da sakupljaju prašinu, mogu samo da je ispuštaju i naprave veliki nered.

Izvor: Lisa / Moj stan