Vaša deca i vi volite čokoladu, a nekad se i zaprljate: Evo kako da uklonite fleke sa odeće

Klinci obožavaju čokoladne poslastice, ali se vrlo često i uprljaju istim. Pogledajte najjednostavnije načine da očistite odeću od ovih teških mrlja.

Uklonite fleke, foto: Depositphotos/zurijeta
Uklonite fleke, foto: Depositphotos/zurijeta
.

Mrlje na odeći mogu vam zadati velike probleme, naročito kada je reč o onima od čokolade. Na sreću, postoji način kako da ih se rešite zauvek.

Čokolada ima neverovatan ukus, koji sigurno zaboravljate kada ugledate mrlju od čokolade na omiljenom komadu odeće.

Kako očistiti mrlje

Čokoladu je teško skinuti sa odeće zbog crnog kakaa i maslaca koje sadrži kako bi bila ukusna. Ipak, ako brzo reagujete, nije sva nada izgubljena. Za uklanjanje mrlja od čokolade trebaće vam:

- Sredstvo za uklanjanje mrlja

- Sok od limuna

- Deterdžent za sudove

- Alkoholno sirće

- Prašak za veš

- Krpa

- Peroksid

Prvo nakapajte malo limunovog soka na krpu koju ćete ostaviti na mrlji od čokolade minutu ili dva. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta dok mrlja ne nestane. Operite uprljani odevni predmet u veš-mašini i ostavite da se osuši.

U slučaju da imate veću mrlju koja zahteva više truda oko uklanjanja, koristite se metodom pomoću deterdženta za sudove. Prvo istrljajte mrlju limunovim sokom. Zadnju stranu mrlje isperite toplom vodom. Nakon toga pomešajte jednu kašiku deterdženta za sudove sa tri šoljice vode. Držite umrljanu površinu potopljenu u ovo otprilike 15 minuta. Ako se mrlja i dalje zadrži, potopite je u peroksid na jedan minut. Operite u veš-mašini i ostavite da se osuši.

Mrlju možete očistiti i tako što ćete na nju staviti krpu natopljenu alkoholnim sirćetom. Neka sirće tako stoji na umrljanom području deset minuta ili više. Potom isperite zadnju stranu mrlje hladnom vodom.

U međuvremenu pomešajte jednu kašiku praška za veš sa dve šoljice vode. Nanesite tu mešavinu sa zadnje strane mrlje i neka stoji 10 do 15 minuta. Operite odeću u hladnoj vodi i ostavite da se osuši.

Uklanjanje mrlja sa odeće predviđene samo za hemijsko čišćenje

Ukoliko se nađete u situaciji da uprljate vaše najdraže odelo, najbolje bi bilo odeću odneti profesionalcu. Ipak, ako ne možete to učiniti, postoji način da sami rešite problem.

Treba napomenuti da će uklanjanje čokolade sa suve i čiste odeće biti vrlo teško, tako da bi trebalo oprezno da pristupe tome.

Potrebni sastojci:

- Tečnost za hemijsko čišćenje

- Mineralno ulje

- Sunđer

- Krpa

Uputstvo:

Verovatno vam se mineralno ulje čini veoma opasnim za vašu odeću. Ipak, slični sastojci privlače jedni druge, tako da ćete koristiti mineralno ulje za otapanje masti u čokoladi.

Natopite sunđer tečnošću za hemijsko čišćenje, pa njom istrljajte mrlju. Pomešajte jednu do dve kapi ove otopine i kap ulja. Napravite mešavinu razmere 8:1. Sve dobro izmešajte. Namočite krpu ovom mešavinom i utrljajte na mrlju. Ponovite ovo nekoliko puta, tako što ćete iskoristiti čiste delove krpe da ponovite postupak.

Šta sa osušenim mrljama?

Ovakve mrlje su, verovatno, najteže za čišćenje. Obično su ostale neprimećene i sada ih je teško ukloniti. Ipak, nije sve izgubljeno.

U ovakvim slučajevima glavni sastojci koji su vam potrebni su soda bikarbona i pasta za zube.

Potopite krpu u sirće i ostavite na mrlji 10 do 15 minuta. Nanesite sirće sa vodom sa zadnje strane mrlje. Pastu za zube nanesite na umrljano područje.

Zatim nanesite sodu bikarbonu na pastu za zube i trljajte dok se u potpunosti ne otopi. Isperite i ponavljajte postupak dok mrlja ne posvetli. Nakon toga stavite nekoliko kapi praška za veš ili sredstva protiv mrlja u hladnu vodu i potopite odeću u to 30 minuta do sat vremena.

Naučite kada treba odustati

Postoje situacije u kojima morate odustati. U 90 posto slučajeva navedene tehnike će funkcionisati kada je uklanjanje mrlja u pitanju. Međutim, mrlje koje su predugo bile na materijalu nećete ukloniti tako lako. Ako se umorite od pokušavanja, odnesite svoju odeću na hemijsko čišćenje i proverite mogu li mrlje biti uklonjene. Na kraju, ukoliko su svi postupci bili bezuspešni, vreme je da odustanete.

Izvor: klix.ba