Dom i porodica

Zašto nije dobro vaditi sudove iz mašine odmah nakon pranja!? Ako to ipak uradite, obavezno primenite ovaj TRIK!

Šta radiš kada mašina završi sa pranjem sudova? Mnogi od nas odmah otvore mašinu i posuđe poređaju u kuhinjske elemente i na police. Ali, to nije i baš preporučljivo, evo zbog čega!
 

16.02.2020. - 09:00h
foto: Depositphotos/alexraths

Posuđe koje dolazi direktno iz mašine često je još vruće da bismo ga hvatali rukama, a i nije još dovoljno suvo, jer se vodena para hvata za tanjire i ostalo posuđe. Čaše koje nisu skroz suve, a stavimo ih na policu ili ih okrenemo naopačke, mogu stvoriti kondenzovanu vodu, pa čak i gljivice.

Dakle, nakon pranja ostavite mašinu još 30-ak minuta zatvorenu kako bi para nestala, a kapljice vode iscurile sa čaša.

Ali, ako vam je HITNO potreno nešto iz mašine, uradite sledeće:

Otvorite mašinu, ali ne tako da samo odškrinete vrata, već da ih u potpunosti otvorite kako bi se para ravnomeno raspodelila. Tako će se smanjiti opasnost od nastanka kondenzovane voda. Takođe, kada samo odškrinete vrata mašine, vremenom možete upropastiti i kuhinju, naročito ako je napravljena od drveta, jer će se od konstantne vlage deformisati. 

Još jedna greška koju rade mnogi, odnosi se na pospremanje posuđa pogrešnim redosledom. Mašina se sprema odozdo na gore - prvo donji nivo, a onda gornji. Razlog je očigledan: ako pospremaš  obrnutim redosledom, ostaci vode će se slivati na pod i tako ostavljati ružne mrlje na kojima će se skupljati prašina i prljavština.