Ove stvari nikako nemojte da čistite sirćetom: Upropastićete ih!

Sirće je odlično prirodno sredstvo za čišćenje u većini slučajeva, ali postoje i materijali koje može da uništi ili ošteti.

Neke stvari ipak ne bi trebalo da se čiste sirćetom, foto: Depositphotos/alen44
Neke stvari ipak ne bi trebalo da se čiste sirćetom, foto: Depositphotos/alen44
.

Kada se priča o prirodnim sredstvima za čišćenje, sirće je često glavna zvezda. Međutim, iako je njegova upotreba svestrana, postoje materijali na koje kiselina iz sirćeta deluje invazivno i vremenom može da ih ošteti.

Kuhinjske ploče od granita i mramora

Upotreba sirćeta u čišćenju granitnih i mramornih ploča može da uništi njihovu glatku i sjajnu površinu.

"Umesto toga, sigurnije rešenje je mešavina koja se sastoji od nekoliko kapi deterdženta za sudove, nekoliko kapi alkohola i šolje vode", kaže Lili Kameron, stručnjak za čišćenje u kompaniji "Fantastic Service".

Pločice od prirodnog kamena

Ako bilo gde u kući imate pločice od prirodnog kamena, izbegavajte da ih čistite sirćetom. Kiselina iz sirćeta nagriza i uništava sjaj kamena. To se naravno neće videti odmah, a kada budete primetili, da biste im vratili stari sjaj moraće ponovo da se poliraju, što nije mala investicija, navodi "Readers Digest".

Fleke od jajeta

Ako se dogodi da vam ispadne jaje tokom kuvanja i zalepi se za pod ili neku drugu površinu, nikako je nemojte brisati s krpom koja je natopljena sirćetom ili tečnošću koja sadrži sirće. Zbog njega će se proteinski enzimi iz jajeta stisnuti, a kao rezultat dobićete mrlje koje ćete još teže ukloniti.

Nameštaj premazan voskom

Ako se sirće upotrebljava na drvenom nameštaju premazanom voskom, ono može vremenom da otopi vosak. Zato je najsigurnije koristiti sredstva koja su posebno namenjena za čišćenje i održavanje ovakvog tipa nameštaja.

Pranje odeće izbeljivačem

Sirće je odlično sredstvo za pranje odeće koje može da izvuče i miris buđi iz nje, ali nikako ne treba da se kombinuje s izbeljivačem.

Ako pomešate sirće i izbeljivač za odeću, stvoriće se otrovan gas koji nije dobar za zdravlje, a još je gori za odeću.

Parketi i druge vrste drvenih podova

Kod drvenih podova sve zavisi od završne obrade podloge. Kod nekih podova stalno brisanje takvih površina sirćetom vremenom može da ošteti završni premaz, kao što je lak.

Iako je najbolje koristiti sredstva za čišćenje koja su posebno napravljena za ovu vrstu podova, ako u vodu za čišćenje ulijete samo mrvicu sirćeta, trebalo bi sve da bude u redu. Međutim, ako ne želite da rizikujete i želite da budete 100% sigurni, rešenje je mešavina tečnog deterdženta i vode.

Mašina za sudove

Sirće u mašini za sudove da učini da posuđe bude blistavo čisto, ali kiselina iz sirćeta može da ošteti gumene i neke druge delove na mašini. To zavisi samo od načina na koji koristite sirće.

Generalno, voda koja se koristi tokom ciklusa pranja razblažiće sirće do te mere da neće prouzrokovati štetu, ali ako sirće ostavljate duže u mašini, ono može da nanese štetu.

Nakit s biserima

Biseri se sastoje od sedefa, koji sadrži kalcijum karbonat, a on je sličan kredi. Ako je često izložen delovanju kiseline iz sirćeta, ovo jedinjenje u biseru će početi da se rastapa.

Da biste izbegli oštećenje svojih bisera, najbolje je da ih čistite mekanom krpom koja je prethodno umočena u rastvor mlake vode i blagog sapuna za sudove.

Izvor: Klix.ba