Deca koja ranije prohodaju imaju jače kosti kasnije?

Britanski naučnici došli su do zaključka da deca koja mogu da hodaju, trče i skaču pre nego što napune 18 meseci, imaju jače kosti kao tinejdžeri. Istraživači sugerišu da ovi nalazi mogu da identifikuju ljude koji imaju povećan rizik od osteoporoze i lomova kostiju kasnije u životu.

Deca koja ranije prohodaju imaju jače kosti kasnije?, foto: Depositphotos/nenetus
Deca koja ranije prohodaju imaju jače kosti kasnije?, foto: Depositphotos/nenetus
.

"Rezultati su zanimljivi jer pokazuju da postoji veza koju pre nismo razumeli, a to je da način na koji se krećemo kao mala deca može da ima uticaj na naše kosti 16 godina kasnije", objašnjava glavni istraživač dr Aleks Irland sa Univerziteta u Mančesteru.

"Verujemo da bi jači mišići mogli da budu "marker" za ovo. Aktivnost stvara jače mišiće, koji onda stvaraju veće sile dok hodamo, trčimo i skačemo, što pomaže jačanju kostiju koje rastu", dodaje dr Aleks objašnjavajući rezultate istraživanja koji su objavljeni u časopisu "Journal of Bone and Mineral Research".

Za istraživanje, naučnici su prikupili podatke više od 2.300 ljudi koji su rođeni 1990-ih. Kretanje učesnika ocenjeno je kad su imali 18 meseci. Veličina, oblik i mineralna gustina kostiju merene su ponovo kada su učesnici imali 17 godina.

Aktivnosti kao što su hodanje, trčanje i skakanje stvaraju određen stres na kosti, što ih može učiniti širim, gušćim i jačim, kažu istraživači.

Istraživanje je takođe pokazalo da mala deca koja prohodaju ranije imaju veće mišiće i verovatnije je da će se uključiti u fizičku aktivnost kada budu stariji.

Primećeno je da su prethodna istraživanja pokazala da varijacije u mišićima mogu da budu i do 50 odsto različite u snazi kostiju u dobi od 17 godina.

Rana telesna aktivnost i vežbanje imali su veći uticaj na snagu kostiju kod muškaraca nego kod žena, dodali su dalje.

"Važno je da rezultati mogu da pokažu uticaj na kasniji život, te tako pomognu lekarima da otkriju ko ima veći rizik od osteoporoze ili preloma, a time se pomaže da se osmisle strategije sprečavanja i suzbijanja. Na primer, postizanje tih veština kretanja u ranoj dobi može da se pojača jednostavnim vežbanjem hodanja s roditeljima kod kuće", objasnio je dalje dr Irland.

Izvor: miss7MAMA