Roditelji su odgovorni za to što deca kasnije progovaraju: „Bolje da ne jede nego da ga hranite uz tablet!“

Zašto nam deca sve kasnije progovaraju? Kada roditelji treba da odvedu decu kod logopeda i da li su nove tehnologije jedini krivci za javljanje poteškoća u govoru? Šta sve mališanima odvraća pažnju od verbalne komunikacije? O tome su u Jutru govorili logoped Nataša Čabarkapa i doktor Ranko Rajević, autora NTC programa učenja.

Pilje u talefone još od pelena, foto: Depositphotos/Stas_K
Pilje u talefone još od pelena, foto: Depositphotos/Stas_K
.

Logoped Nataša Čabarkapa je istakla na samom početku razgovora o ovoj važnoj temi: „Nažalost, umesto da nam pokazni gest bude preteča govora, naša deca taj pokazni prst koriste za brzo pretraživanje preko ekrana telefona da bi našli kanale sa stranim sadržajem, i za to su krivi roditelji koji takve stvari stimulišu i sa time se oduševljavaju“.

Kako je rekla Čabarkapa, roditelji koji dolaze kod nje često kažu: „Moje dete mene ne gleda u oči, moje dete se ne okreće na poziv svoga imena“, a onda usledi njeno pitanje roditeljima - koliko su se bavili svojim detetom i šta su učinili da koriste verbalnu stimulaciju?

Imamo nešto što se zove „lajk autizam“ nešto što liči na autizam, a nije, mišljenje je Ranka Rajovića. Nije tu sada samo govor problem, tu je mnogo širi problem, pošto kašnjenje u govoru znači da nešto u mozgu nije u redu, rekao je Rajović.

Ako deca ne progovaraju do treće godine, njih čeka problem u školi i zato roditelji treba da nam se što pre obrate. Učitelji nam govore da je svaka nova generacija koja stigne u prvi razred slabija nego prethodne generacije: slabiji su motorički, rečnik je siromašniji, i koncentracija je slabija... kazao je Rajović

Šta je novi problem hiperpažnje s kojim se suočavaju nove generacije, i šta bi trebalo činiti da deci pomognemo da brže ovladaju jezikom, saznajte u video-prilogu.