Dom i porodica

Bebe plaču na različitim jezicima?

Tačno je da bismo, kao roditelji, učinili sve da utešimo bebu koja plače.

03.02.2020. - 09:00h
Bebe plaču na različitim jezicima
Bebe plaču na različitim jezicimafoto: Depositphotos/choreograph

Istraživači iz Vurzburga u Nemačkoj rade upravo suprotno: prate zvuk beba koje plaču iz različitih zemalja da bi čuli nijanse i dokazali da bebe zapravo plaču na različitim jezicima, kaže dr Kelin Vermk, biolog i medicinski antropolog, i njen tim istraživača iz Centra za predgovor i poremećaje u razvoju na Univerzitetu Vurzburg.

I šta su saznali? Da bebin plač zapravo odražava ritam i melodiju govora koji se čuje u materici. Na primer, nemačke bebe više plaču proizvodeći vriskove koji prelaze iz višeg u niži ton - koji oponaša intonaciju nemačkog jezika - dok francuske bebe ponavljaju sve veću intonaciju karakterističnu za francuski jezik.

To nije sve. Njujork Tajms piše da je dr Ketlin proširivši svoje istraživanje, otkrila da novorođenčad koja su u materici bila izložena različitim jezicima imaju složenije melodije plakanja. A švedske bebe (čiji maternji jezik ima nešto što se naziva visok naglasak) još jače plaču.

Zaključak: na novorođenčad - čak i u maternici - snažno utiču intonacija i govor majke. Već u trećem tromesečju embrion može da otkrije ritam i melodično fraziranje koje govori mama, zahvaljujući protoku zvuka (tj. šta god kažete oko svog stomaka).

Ti obrasci otkrivaju se u prvom zvuku koji puste: njihovom kriku.

Izvor: ŽENSKI Magazin