Sačuvajte odeću, ne perite je u toploj vodi!

Na samom startu nove decenije startuju i neki novi rezultati istraživanja.

Čuvamo i odeću i planetu, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
Čuvamo i odeću i planetu, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
.

Eksperti upozoravaju da se pranjem odeće u toploj vodi ošetećuje ne samo vaša odeća, već i kompletna planeta, te da je ekološko osvešćivanje neophodno!

Studija koja je nedavno objavljena u magazinu Dyes and Pigments, navodi ove rezultate koji kako se kaže u izveštaju: mnogo značajno da utiču na očuvanje okoline, samo ukoliko se s vremena na vreme odlučite da operete veš na 30 minuta (funkciju koja podrazumeva pranje u vodi od 25 stepeni Celzijusa), umesto na 85 minuta (i funkciju od 40 stepeni).

"Kada izaberete pranje odeće na visokoj temperaturi, 75 odsto kompletne energije otići će na zagrevanje vode. Dakle, ne samo da ćete uštedeti na energiji i učiniti dobro ekološko delo, već će vam biti smanjen i račun za struju", objašnjava stručnjak Richard Blackburn.

Mikrofiber koji se oslobađa tokom pranja dospeva u reke i okeane i smatra se trećinom plastičnog otpada koji se može naći u okeanima.

Zato eksperti iz ove oblasti smatraju da pranjem odeće na nižoj temepraturi možete dobiti nekoliko benefiti - očuvaćete dugovečnost svoje odeće i time uticati na smanjenost konzumerizma (manje otpada) a pri tom ćete uštedeti i energiju.

Ukoliko ste bili bolesni ili odeća poseduje velika zaprljanja, u tim slučajevima naravno operite odeću na višoj temperaturi, ne treba odlaziti u krajnost.

Međutim, odeću sa treninga recimo možete oprati i na ruke, jer ne oduzima puno vremena, niti truda.

Izvor: elle.rs