Dom i porodica

Klinci su zakon: 10 važnih lekcija koje možemo da naučimo od dece

Ponekad je u redu, pa čak i preporučljivo ponašati se kao dete. Deca često bolje od odraslih znaju kako se brzo uči i kako se stvaraju bolji odnosi s drugima. Ovih 10 velikih lekcija možemo da naučimo upravo od njih - klinaca!

22.01.2020. - 09:00h
Klinci su zakon!
Klinci su zakon!foto: Depositphotos/FamVeldman

1. Svaki dan je novi početak

Sećate se onog osećaja kako se kraj svakog školskog dana činio kao potpuni završetak i vreme za počinjanje nečeg novog? Letnji praznici činili su se pak kao ceo život. Dok smo deca, svaki dan čini nam se kao večnost, a svaki novi dan znači nove mogućnosti za stvaranje novih prijateljstava, nove avanture, učenje novih stvari. Deca ne nose "teret" iz jednog dana u sledeći. Ona uvek počinju ispočetka.

2. Budite hrabri

Pevajte naglas. Plešite kad vam se pleše. Dečji um ne poznaje granice jer nisu ograničena strahom od neuspeha ili poniženja. Ona idu hrabro napred s nadom i istrajnošću jer i ne znaju drugačije. Deca nisu iskusila poraz i neuspeh. Ona raširenih ruku prihvataju život i sve ono što im on pruža.

3. Smejte se svaki dan

Deca imaju predivnu sposobnost da pronađu veselje svuda oko sebe. Pogledajte samo kakvo veselje deca mogu da pronađu u parku ili šoping-centru. Ona svuda vide luckastost.

4. Čuvajte lepa prijateljstva

U igri s prijateljima i stvaranju novih prijateljstava deca pronalaze istinsku sreću. Učlane se u fudbalski klub, idu na rođendanske proslave, krenu u nove škole i tamo pronalaze nove prijatelje. Deca se čvrsto drže pravila "što više, to bolje", a i odrasli bi takođe trebalo da se vode istim pravilom.

5. Probajte nove stvari

Deca se ne boje da isprobaju sport koji nikad pre nisu igrala. Skakaće na trambolini, zaroniti u more i spustiti se niz padinu u skijama čak i ako to nikada pre nisu radila.

Kada odrastemo, počnemo da se bojimo nepoznatog. Ostajemo u udobnosti sopstvene zone komfora i retko iz nje izlazimo. Kada se upustimo u avanturu, ponovno se osećamo živim i ponovno se budi naš duh.

6. Primećujte male stvari

Deci neke jednostavne stvari koje mi odrasli uzimamo zdravo za gotovo mogu da donesu ogromnu sreću i veliko nadahnuće. Dete će tako, na primer, s najvećim veseljem posmatrati ptičicu koja se igra i kako se na svojim malim tankim nožicama brzo kreće dok to radi.

Kad smo prestali da primećujemo ta sićušna čuda kojima smo okruženi svaki dan? Koliko bi život mogao da nam bude lepši kada bismo ponovno mogli da vidimo ta čuda?

7. U redu je tražiti nečiju pomoć

Kada ste dete, čitav vaš život zavisi od roditeljske podrške i pomoći, odnosno od pomoći odraslih. Bez nje dete ne može da opstane. Kako odrastamo, tako počinjemo da gubimo sposobnost da prihvatamo tuđu pomoć kao nešto normalno.

To je pomalo tužno jer traženje pomoći zapravo nam može pomoći da se osećamo sposobnijim, a osoba od koje tražimo pomoć zbog toga može da se oseti polaskano.

8. Ne znate sve 

S akumuliranjem formalnog obrazovanja i proticanjem vremena često imamo osećaj da imamo odgovor na sve. Međutim, nismo u pravu. Čovek nikada ne bi smeo da prestane da bude znatiželjan i da postavlja jednostavna pitanja, baš kao što to rade deca.

Osim što nas znatiželja čini skromnim, ona ima bezbroj dobrobiti. Na primer, učvršćuje vašu povezanost s drugim ljudima jer provodite vreme slušajući, a poboljšava vašu efikasnost na poslu jer uvek želite da učite i budete još bolji.

9. Postoji jedan ceo svet koji tek treba da otkrijete

Deca su najznatiželjniji posmatrači svega oko sebe. Otiđite u šetnju s detetom i učinite isto s odraslom osobom i idite istom rutom. Iznenadiće vas koliko ćete drugačijih stvari primetiti i objašnjavati kada šetate s detetom. To je zato što s godinama postajemo nesvesni prirode oko sebe.

10. Možete da isprobate nova iskustva i pre nego što ste potpuno spremni

Deca ne čekaju da nauka potvrdi da su spremna da pomere pomoćne točkiće na biciklu – ona ih samo sklone i gledaju šta će se dogoditi. Uprkos tome što deca kognitivno, razvojno niti fizički nisu spremna na većinu onoga što svet može da pruži, deca su majstori u tome da skaču u nepoznato. Ona se ne zamaraju preduslovima za isprobavanje novih aktivnosti.

Deca prvo kažu "da", a onda putem smišljaju šta da urade. To je strategija koju mi odrasli opsednuti sigurnošću možemo da sledimo. Deca su najbolji dokaz da ne moramo uvek da budemo potpuno spremni da bismo krenuli napred.

Izvor: Zadovoljna.hr