Ostatak ručak nikada ne bi trebalo da zamotavamo u aluminijumsku foliju: Bakterije se brže šire i hrana se kvari!

Skoro uvek nakon ručka ostane hrane koja se pakuje za idući dan, ali hrana će ostati dobra za konzumaciju samo ako je pravilno odložena.

Pazite kako odlažete ostatke hrane, foto: Depositphotos/sytnik
Pazite kako odlažete ostatke hrane, foto: Depositphotos/sytnik
.

Za neke ljude umotavanje hrane u aluminijumsku foliju najlakši je način za odlaganje hrane, ali to je i način kojim biste sebi mogli da ugrozite zdravlje, piše msn.com.

Neke bakterije proizvode toksične stvari koje ne mogu da budu uništene kuvanjem na visokim temperaturama. Pa tako, ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Kao što je i nama potreban kiseonik kako bismo živeli, bakterijama je potreban kako bi se razvijale i razmnožavale.

Korišćenje aluminijumske folije nije dobro za odlaganje hrane jer ova folija ne sprečava ulazak vazduha, što znači da bakterije kroz nju dobijaju kiseonik i nastavljaju da se razmnožavaju, a hrana se kvari i više nije dobra za konzumaciju.

Kako biste sprečili kvarenje hrane, najbolje bi bilo da je odložite u plastične posude s poklopcem, kako biste osigurali da vazduh neće ulaziti u nju.

Takođe, bitno je da hranu ostavite u frižider ne duže od dva sata nakon pripreme. Ako vaša hrana stoji duže od dva sata na sobnoj temperaturi, to je idealna prilika za razvoj bakterija.

Izvor: Večernji list