4 karakteristike koje nasleđujumo samo od majke!

Bez obzira da li beba lični na majku ili na oca, nauka kaže da je veća mogućnost da ove karakteristike nasledi od majke.

Majka i ćerka, foto: Depositphotos/monkeybusiness
Majka i ćerka, foto: Depositphotos/monkeybusiness
.

Od svojih roditelja nasleđujemo sve, od ponašanja do inteligencije. Iako je genetika složena stvar, istraživanja su pokazala da neke specifične osobine prisvajamo samo od mame.

Inteligencija

Veliko istraživanje Univerziteta u Glazgovu u kojem je ispitano više od 12 000 mladih ljudi u starosnom razdovlju od 14 do 22 godine pokazalo je koji faktori utiču na inteligenciju, uključujući socio-ekonomski status i obrazovanje. Rezulati su pokazali da je najveći genetski uticaj imala majka. Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na mame.

Obrasci i navike spavanja

Istraživanje objavljeno u časopisu "Sleep Medicine" prošle godine je utvrdilo a mame prenose svoje navike spavanja na decu i da mališani čije mame imaju problem s nesanicom idu kasnije na spavanje i manje se odmaraju. Zanimljivo da naučnici nisu našli istu povezanost s očevima.

Brzina starenja

Izgleda da geni naše mame utiču na brzinu starenja. Naučnici s Instituta Max Plank otkrili su DNK iz mitohondrija koji nasleđujemo isključivo od mame može delimično kontrolisati starenje. Studija je ipak obuhvatala miševe, a ne ljude, pa su svakako potrebna dalja istraživanja.

Prolazak kroz menopauzu

Doba u kojoj ćete prolaziti kroz menopauzu može biti nasleđena od vaše mame. Istraživanje iz 2011. godine britanskog Instituta za istraživanje raka na preko 2 000 žena otkrilo je da se i ranija i kasnija menopauza (pre 45 godine i posle 55 godine) nasleđuje od porodice. Otkriveno je da žene čije su mame i sestre rano ili kasno prošle kroz menopauzu imaju šest puta veći rizik. Međutim, istraživački tim je naglasio da nije bitna samo genetika, jer i stil života takođe može da igra veliku ulogu. Na primer, žene koje puše obično prolaze kroz menopauzu dve godine ranije.

Izvor: stil