Koliko je dobro da decu uspavljujemo ležeći pored njih?

Treba li dete naučiti da se samo uspava ili ležati pokraj njega dok ne utone u san, pitanje je koje svaki roditelj postavlja sebi.

Lezite pored svojih mališana, foto: Depositphos/ iakovenko123
Lezite pored svojih mališana, foto: Depositphos/ iakovenko123
.

Ispostavilo se da je za dete dugoročno bolje ako legnete pokraj njega.

Suzan Kraus Vitburn, profesorka psihologije na Univerzitetu u Masačusetsu, tvrdi da postoje dokazi da "povezujuće" roditeljstvo pomaže deci da postanu uspešne odrasle osobe.

"Odrasli koji su bili bliski sa svojim roditeljima žive srećnije i imaju manje konfliktnih situacija. Postoje čak i istraživanja koja sugerišu da su zbog toga i sami bolji roditelji", napisala je za Psychology Today.

Isto smatraju i Patris Meri Miler i Majkl Lamport Komons s Harvarda, koji su pre devet godina sproveli istraživanje na temu odgajanja dece i "povezujućeg" roditeljstva.

"Prednosti su manja izloženost stresu kod dece, što utiče na razvoj mozga i kasnije reakcije na stres. Pokazalo se da to smanjuje probleme mentalnog zdravlja u kasnijem razvoju. Druga važna korist je povezanost, zbog koje će dete znati da u kontaktu s roditeljem može pronaći utehu. Deca će biti učinkovitija u osnovnim razvojnim zadacima, odnosima s vršnjacima i školovanju", kažu.

I brojne slavne osobe su zbog toga prigrlile povezujuće roditeljstvo. Jedna od njih je Tamara, ćerka Bernija Eklastonea, koja je izjavila da njena ćerka Sofija spava u krevetu koji deli sa suprugom Džejem Rutlandom.

"Zaista sam prava srećnica jer delimo iste želje i on uživa sa Sofijom", priznala je Tamara, koja zna da će ćerka jednog dana napustiti njihov krevet, pa je odlučila da uživa dok traje i potvrdila da to ne mora ugasiti ljubavnu iskru između roditelja.

Izvor: yumama.com