Nije kupatilo: Ovo su površine koje imaju više bakterija nego WC šolja, ali ih ne čistite redovno

Iako bismo odmah pomislili da je kupatilo jedno od najprljavijih mesta u kući, neke druge površine mnogo su opasnije.

Da li i vi zaboravljate da očistite ove stvari?, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
Da li i vi zaboravljate da očistite ove stvari?, foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
.

Neka istraživanja pokazala su da je na sunđeru mnogo više kolonija bakterija nego, na primer, na dasci wc šolje. I sunđere je potrebno često čistiti iako ih kratko koristimo.

Za to kratko vreme na površini sunđera "nasele" se mnoge bakterije, pa ih je potrebno svakodnevno čistiti. Ubacite ih u mašinu za sudove svaki dan i na dva minuta stavite sinđer u mikrotalasnu da se izvuče vlaga iz sredine i eliminišu bakterije.

Sudopera je takođe na ovoj listi najprljavijih površina jer se u njoj često nađu otpaci hrane prilikom pripremanja jela, ali i pesticidi i bakterije s krompira, šargarepe, raznog povrća i voća. U sudoperi peremo i prljavo posuđe pa stoga i ne čudi da su u čak 45 posto testiranih sudopera pronađene koliformne bakterije koje normalno obitavaju u debelom crevu čoveka i toplokrvnih životinja.

Nakon pranja zuba potrebno je dobro oprati četkicu za zube. No, koliko god se trudili, uvek će s nje malo kapanuti na držač na kojem odlažete četkice. Ako imate onaj porodični, s dve ili više četkica, opasnost od bakterija raste.

Posude kućnih ljubimaca pravo su leglo bakterija i to može da našteti zdravlju vašeg psa ili mačke. Posudice perite svaki dan u mašini za sudove ili, ako ih perete u sudoperi sa sunđerom, najmanje jednom nedeljno ih potopite u rastvor s izbeljivačem (jedna kašika na litar vode) i držite potopljene nekih desetak minuta.

Gotovo polovina testiranih aparata za kafu sadrži bakterije i plesan. Najčešće zato što se ostatak aparata ne čisti tako često i temeljno kao same posudice. Potrebno je barem jednom nedeljno rastaviti aparat koliko je moguće i sve perive delove oprati jabukovim sirćetom i prebrisati papirnim ubrusom da se, ako je negde i ostala koja bakterija ne razmazuje dalje.

Sirovo povrće, meso, riba, hleb, luk... Sve to je dobra podloga za naseljavanje bakterija na tim površinama. Istraživači su otkrili da je 18 posto daski za sečenje koje su istražili, na površini imalo koliformne bakterije koje uključuju i E. coli, ali i salmonelu.

Izvor: Večernji list