Kako da vam kuća uvek miriše na čisto

Znamo koliko je fantastičan onaj osećaj kada u svom domu udahnemo vazduh nakon što smo sate proveli u čišćenju, pranju zaveza i provetravanju svog doma. Ipak, posle samo nekoliko dana, miris svežine se izgubi, sve do sledećeg raspremanja. I nije ni čudo - hrana koja se sprema i krčka u kuhinji, isparenja u kupatilu, obuća koju ostavljamo u hodniku - kad se sve to pomeša miris svežine je definitivno izgubio utakmicu.

Ipak, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da neutrališete sve to što kvari utisak svežine, i da vaša kuća uvek miriše na čisto. Detalje ćete saznati u nastavku

Sve miriše, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
Sve miriše, foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
.

Mirišljave sveće i esencijalna ulja

Nemojte da potcenjujete moć mirišljavih sveća. Njihova funkcija u uređenju enterijera definitivno nije samo dekorativna, tako da predlažemo da počnete da ih redovno koristite što pre!

Kad kod ste kod kuće, možete da ih upalite, i osim što ćete atmosferu u svom domu učiniti prijatnijom, one će upijati ustajale mirise, i u isto vreme oslobađati prijatnu aromu.

Predlažemo da to budu sveže arome, poput mirisa borovine, koji bi u ovom slučaju bio naš prvi izbor.

Osim mirišljavih sveća, tu su i esencijalna ulja, koja mogu da vam pomognu. Samo iih sipajte u neku staklenu providnu bočicu, i postavite i na nekoliko mesta u svom domu.

Predlažemo da ne zaobiđete nikako kuhinju i kupatilo.

Dubinsko čišćenje kupatila je obavezno!

Kada smo već spomenuli kupatilo - to je definitivno najkritičnije mesto u domu po ovom pitanju. Isparenja, česta kondezacija, mokri peškiri koji se sporo suše, slivnici, slavine, odvod za vodu na podu, veš mašina, WC šolja - sve su to potencijalni izvori nerpijatnih mirisa, koji se potom ne zadržavaju u kupatilu, već se šire po celom domu.

Zato je pravi savet da se svaki put kad raspremate stan najduže zadržite upravo u kupatilu.

I ne zaboravite da redovno i temeljno čistite veš mašinu.

Prečišćivač vazduha i biljke

Apsolutno nije loša opcija ni da nabavite neki od prečišćivača vazduha. Predlažemo da to budu oni koji su na bazi vode, koja služi bukvalno kao filter svih onih čestica prašine koje nas okružuju, i koje guše svežinu vazduha u našem domu.

Još jedna bitka stavka jeste cveće, koje definitivno nije samo dekorativni momenat kada je uređenje doma u pitanju. Postoje određene vrste biljki koje bukvalno mogu poslužiti kao prečišćivači vazduha, o čemu više možete da saznate na OVOM linku.

Kesice sa lavandom i prazne bočice parfema

Kesice sa lavandom ne moraju da stoje samo u vašem ormanu. Slobodno ih stavite i u druge delove vašeg doma - možete da ih okačite na kvake, da ih držite u ukrasnoj posudi i sl. Ono što je sigurno jeste da će vaš stan učiniti mirišljavim mestom.

Isto stvari stoje i sa praznim bočicama parfema - na vama je samo da budete kreativni i da ih smestite tamo gde vam se naviše dopada.

Izvor: mogujatosama.rs