RODITELJSTVO POD STARE DANE Vulić: Sebičan gest; Milošević: Onaj ko može da podiže dete do 18. je dovoljno mlad da ima dete

Decu dobijaju sve stariji roditelji. Mediji su nedavno pisali da je Ričard Gir postao otac u 71. godini, treći put. Da li ti roditelji razmišljaju o tome da bi deca mogla da ostanu bez njihove podrške i zaštite onda kada su im najpotrebniji. Koji su to izazovi koje nosi roditeljstvo pod stare dane? Da li je to razumno i u redu?

Nije baka nego mama, foto: Depostiphotos/olesiabilkei
Nije baka nego mama, foto: Depostiphotos/olesiabilkei
.

O ovoim pitanjima su diskutovali u „Jutru“ psiholog Radmila Vulić Bojović i urolog profesor dr Aleksandar Milošević.

Po mišljenju Radmile Vulić dobijanje dece u kasnijim godina života, iako je očigledno moguće nije sasvim u redu. Ako posmatramo stvari iz perspektive deteta, dobijanje deteta u poznim godinama, kao što je 70, 80 i 90 je sebičan gest. Nije poenta samo napraviti dete, nego pružiti nešto tom detetu, stav je Vulićeve.

S druge strane, profesor Milošević je izneo sasvim suprotno mišljenje. Samom činjenicom da se život produžio na 90 i do 100 godina, pomeraju se granice. Svako ko može da vaspitava dete do njegove 18. godine, do punoletstva je dovoljno mlad da ima dete, stav je Miloševića.