Dom i porodica

Beba u proseku plače dva sata dnevno: Evo u kojim zemljama su bepci najveći drekavci

Novorođenčad uglavnom plaču kada su gladna, mokra ili kada ih nešto boli. Ali naučnici su otišli korak dalje i istražili u kojim zemljama su bebe najplačljivije u prva tri meseca nakon dolaska na svet

06.11.2019. - 09:47h
Plačljivko
Plačljivkofoto: Depositphotos/Mari1Photo

Prema podacima iz časopisa The journal of pediatrics, bebe u Velikoj Britaniji, Kanadi i Italiji su šampioni u toj "disciplini", dok najmanje plaču u Danskoj, Nemačkoj i Japanu. Istraživači sa britanskog univerziteta Vorvik analizirali su ponašanje 8.700 beba, otkrivši da u proseku plaču oko dva sata dnevno prve dve nedelje po rođenju. Vrhunac je u šestoj nedelji kada plač dnevno traje dva sata i 15 minuta. Neka deca plaču samo pola sata u toku dana, dok rekorderi provedu u suzama više od pet sati.

- Bebe se već u prvim nedeljama života razlikuju po tome koliko plaču - rekao je vođa istraživačkog tima Diter Voker. - Više možemo da saznamo proučavajući društva u kojima one manje plaču, imajući u vidu da li se radi o načinu na koji roditelji postupaju sa njima ili drugim faktorima koji imaju veze sa trudnoćom i genetikom.

Izvor: