Dom i porodica

Saveti za pranje bebine odeće: Prirodni preparati za efikasno uklanjanje fleka!

Novopečene roditelje stalno muči ista briga – želeli bi da koriste samo prirodne i bezbedne proizvode za pranje odeće, ali istovremeno bi hteli i da su bebine stvari besprekorno čiste.

29.10.2019. - 12:00h
Beba
Bebafoto: Depositphotos/handmademedia

Poznato je da jaki deterdženti mogu nadražiti osetljivu kožu novorođenčeta , pa iz tog razloga treba koristiti najblaže moguće proizvode za pranje odeće.

Neki sapuni jesu napravljeni tako da tkaninu čine mekom i sadrže sastojke koji ne izazivaju iritaciju bebine kože. Međutim, oni nemaju snažno dejstvo čišćenja pa ćete se u tom slučaju morati da se pomirite sa tvrdokornim mrljicama na dečijoj odeći.

Ako ipak želite da ih uklonite, koristite najblaža sredstva za pranje odeće. Svakako izbegavajte fabričke omekšivače i proizvode koji sadrže boje i mirise, a pritom pripazite na alergijske reakcije- ukoliko se na detetovoj koži pojavi nekakav osip, mrljice ili crvenilo, obratite se lekaru.

Kako ukloniti fleke sa bebine odeće?

Bebe proizvode iznenađujuću količinu prljavog veša, a što se mrlja tiče – najučinkovitije oružje protiv njih je – vaša brza reakcija.

Kako biste što uspešnije otklonili fleke, uprljanu odeću bi trebalo što pre potopiti u hladnu vodu. Čak i mrlje koje posle nekoliko pranja nisu 'otišle', u vodi će omekšati i delimično nestati. Možete koristiti i mekanu četkicu i malu količinu sapuna kako biste nežno uklonili fleke. Nikako nemojte grubo trljati odeću jer je tako možete oštetiti.

Ako želite uspešno da pobedite mrlje, proverite da li se vide pre nego što se odeća osuši. Ukoliko je mrlja i dalje prisutna, moraćete da posegnete za nekim jačim sredstvom. Inače, pošto je bebina koža jako osetljiva, nakon pranja treba temeljito isprati odeću.

Bilo bi dobro izbegavati agresivne preparate za skidanje mrlja na odeći koja dolazi u direktan dodir sa najosjetljivijim delovima detetove kože kao što su na primer potkošulje ili platnene pelene.

Pranje veša
Pranje vešafoto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky

Najčešće fleke i predlozi kako ih se rešiti:

Proteini

Grupi fleka od proteina pripada majčino mleko, hrana i tragovi od bljuckanja. Najpre isflekanu odeću potopite u običnu vodu, i dodajte deterdžent. Enzimi iz deterdženta napadaju mrlju i doslovno će razbiti protein. Ukoliko fleka ipak ostane, treba uzeti višenamensko sredstvo za uklanjanje mrlja.

Masne mrlje

Ovo se odnosi na tragove bebi ulja i raznih krema. Ako su mrlje sveže, odmah uklonite višak koji tkanina još nije upila, a zahvaćeno područje prekrijte kukuruznim skrobom ili dečijim puderom koji će izvući ulje sa tkanine. Pričekajte 10-15 minuta i potom uklonite naneseni prah.

Mrlje od voća i povrća

Reč je o mrljama koje nastaju od raznih voćnih sokova, marmelade ili bobičastog voća. Tkaninu odmah isperite hladnom vodom, a možete je i potopiti u mešavinu alkohola i vode. Kada primetite da je mrlja malo omekšala, operite je uobičajenim postupkom. Za uklanjanje najtvrdokornijih mrlja veš potopite u kombinaciju vode i alkoholnog sirćeta.

Kad pelene propuštaju…

Često se dogodi da sadržaj iz pelene procuri na odeću. U tom slučaju, protiv mrlja se bori  na isti način kao i protiv tragova od mleka i bljuckanja.

Mrlje od mokraće treba najpre preliti mešavinom amonijaka i vode (kašiku amonijaka rastopiti u većoj šoljici vode). Ukoliko je reč o bojenoj tkanini, prethodno testirajte mešavinu na nekom manje vidljivom mestu.

Kako zaštiti bebu od alergija

Nikada ne smete kombinovati sredstvo za uklanjanje fleka koje sadrži varikinu sa, na primer, sirćetom ili amonijakom, jer je reč o otrovnoj kombinaciji.