Dom i porodica

Greške koje pravimo kad čistimo kupatilo

Čišćenje kupatila je većini prava noćna mora.Iako smo dobro upućeni u ovaj kućni posao, to ne znači da ne pravimo greške. Naprotiv. Pogledajte koje su najčešće greške koje pravimo prilikom ribanja kupatila.
30.01.2014. - 14:50h

Neprovetravanje kupatila

Imate ventilaciju a retko je koristite? Bilo bi dobro uključiti je pre tuširanja i ostaviti je uključenu još 15-20 minuta posle korišćenja kupatila, kako bi se vlaga svela na minimum, a time i stvaranje buđi. Ukoliko nemate ventilator, a u kupatilu postoji prozor, svakako ga otvorite kako bi vlaga izašla napolje. Ukoliko nemate ništa od navedenog, možete koristiti brisač za staklo koji će pokupiti svu tečnost sa pločica i tuš kabine nakon tuširanja.

Jedan proizvod za sve

Čistite li jednim sredstvom za čišćenje sve površine u kupatilu, one ne mogu biti očišćene jednako kvalitetno. Zato nek vas ne čude tragovi na ogledalu i staklu ako ih čistite specijalizovanim sredstvom namenjenim za pranje tuša i pločica. Staklene površine i ogledalo treba čistiti tečnošću za pranje prozora.

Čistite samo vidljive delove toaleta

Ukoliko čistite samo najvidljivije delove WC šolje (gornji deo daske i unutrašnjost WC šolje), onda ni ne slutite kolika se vojska bakterija nakupila na spoljnom delu šolje, donjem delu daske ili na kotliću. Obavezno očistite i ta mesta te pritom ne zaboravite da dezinfikujete ručkicu za povlačenje vode.

Jeste li dobro ocedili četku za WC šolju?

Nakon korišćenja četke za WC šolju, odlažemo je u kućište sa držačem u kojemu se mokra četka cedi te se nakupljaju brojne bakterije i drugi mikroorganizmi. Bilo bi dobro da četku dobro otresemo pre negoli je odložimo nazad kako bi bila gotovo suva. Takođe, preporučuje se da se njeno kućište dezinfikuje nekim od antibakterijskih sredstava i dobro ispere i osuši.

Sitnice koje obično zanemarujemo

Često zanemarujemo one stvari poput polica, ormarića, tuša, ručki ili pak prekidača za svetlo koje svakodnevno dodirujemo. I njih bi trebalo da čistimo. Osim toga, neke predmete poput čašica ili stalaka za četkice i paste za zube ili stalaka u kojima držimo kozmetiku možemo povremeno oprati u mašini za posuđe.

Izvor: zadovoljna.hr