Naučite decu da kuvaju: Razvijaju samostalnost, maštu, odnos s vama...

Učenje dece da kuvaju je isto kao da ih učite da voze automobil samo mnogo teže, jer nema imaginarne kočnice koju možete pritisnuti.

Kuvanje s decom, foto: Depositphotos/shalamov
Kuvanje s decom, foto: Depositphotos/shalamov
.

Većina roditelja uživa hraneći svoju decu, gledajući ih kako uživaju u plodovima njihovog truda. Ali, kako naša deca odrastaju treba ih učiti odgovornosti i samostalnosti. Roditelji treba da im obezbede znanje kojim će sami sebe moći da nahrane. Da vam ovo iskustvo ne bi prošlo u oblaku nervoze i suza, evo nekoliko saveta kako da počnete.

Vesela atmosfera

Kuhinja je mesto koje je prepuno potencijalnih opasnosti za decu - vrela ringla, oštri noževi, struja... Imajte na pameti da vas deca „čitaju“ kao otvorenu knjigu, ako ste nervozni i oni će biti nervozni, pa bi se prvo iskustvo kuvanja moglo neslavno završiti. Opustite se, pretvorite to u zabavu, imajte na umu da ste vi tu i da sve držite pod kontrolom.

Dogovor

Deca će pre pristati da nauče da kuvaju ako u pitanju bude nešto slatko i nezdravo kao što su kolači. Za prvi put im popustite uz dogovor da sledeći put radite nešto po vašem izboru.

Kuvanje, foto: Depositphotos/alenkasm
Kuvanje, foto: Depositphotos/alenkasm
.

Terminologija

Deca su kao beli list papira i reči poput blanširati i glazirati su im potpuno nebitne dok se ne definišu na pravi način. Možete im pojednostaviti, ali možete i da ih učite pravim izrazima, njihove glavice će sve upiti bez problema.

Zagrebite ispod površine

Vreme provedeno sa detetom u kuhinji možete iskoristiti za priču o zdravoj hrani, porodičnoj istoriji, čemu god, u zavisnosti od starosti deteta. Trudite se da izbegavate teško moralisanje o zdravoj hrani, ali potrudite se da dete shvati da postoje opcije.

Cilj

Vaš konačni cilj nije da od deteta napravite vrhunskog šefa već da svom detetu pomognete da izgradi samopouzdanje i potstknete njegovu samostalnost. Ako na kraju “lekcije” dete bude srećno i uzbuđeno zbog vremena provedenog u kuhinji!

Izvor: Lifepressmagazin.com