5 saveta kako da vam se odeća brzo osuši tokom hladnih dana

Još jedna od mana hladnog vremena je ta što nam se veš sporije suši.

Sušenje veša, foto: Depostphotos/sbotas
Sušenje veša, foto: Depostphotos/sbotas
.

Baš hoćete da nosite tu haljinu ili pantalone, ali i posle par dana sušenja na žici veš nikako da se osuši jer je napolju mnogo hladno.

Leti je to očas posla. Ne primetite kad se veš tako brzo osuši i već sutra ste spremni da nosite opet nešto od pre par dana. U jesen i zimu stvari sa sušenjem veša stoje malo drugačije.

Gotova je sezona laganih materijala i tankih majica, pa ako nemate mašinu za sušenje veša u stanu ili ne želite uvek da je koristite, imamo za vas nekoliko trikova koji će vam pomoći da vam se veš brže osuiši tokom ovih dana.

Ako sušite veš unutra potrebno je da često provetravate. Uz pomoć svežeg vazduha vaš veš će se mnogo brže osišiti, a tako ćete i sprečiti pojavu buđi koju vlaga u stanu izaziva. Ukoliko ne vetrite dovoljno, vlada koja se zadržava prouzrokovaće buđ koja je opasna po zdravlje.

Ostavite malo više mesta između komada odeće koje kačite na sušilicu jer ćete tako omogućiti da vazduh bolje cirkuliše i da se veš brže osuši. Probajte da perete manje odeće u isto vreme ako nemate mnogo prostora za sušenje.

Ukoliko ima sunca, iznesite veš napolje. Jeste da se izlažete riziku da se iznenada naoblači i veš pokisne, ali je mnogo bolje da vam veš bude na svežem vazduhu nego unutra. Čak i kada se vaša odeća zaledi, ona će se mnogo brže osušiti kasnije i biće pufnastija.

Iako vam se čini kao odlična ideja da stavite stvari preko radijatora jer tako možete brže da je osušite, ipak se suzdržite od toga. Tako imate veće šanse da izazovete pojavu buđi u stanu jer upotreba toplog tela za sušenje povećava vlažnost vazduha.

Ukoliko nemate drugog izbora nego da uključite mašinu za sušenje veša, imamo za vas jedan savet. Stavite unutra sa vlažnom odećom i jedan suvi peškir. Peškir će upiti vlagu koja se stvara u mašini, a i on će se polako sušiti sa ostalim vešom. Ovako će vam se odeća brže osišiti i biće nežnija i mekša kada je izvadite iz mašine.

Odeću koju planirate da peglate ne morate da čekate da se u potpunosti osuši jer je pegla takođe suši.

Izvor: Telegraf.rs/ apost.com)