Dom i porodica

Da li ih i vi pravite? PET grešaka koje pravimo kada kačimo zavese

Nije važno samo kupiti zavesu i zakačiti je za pet minuta. Ukoliko pogrešite dužinu, ne ispeglate je ili ne zakačite lepo, dom će izgledati neuredno i zarozano. Evo najčešćih grešaka koje činimo kada kačimo zavese...

26.09.2019. - 15:30h
Da li i vi grešite pri odabiru zavesa?
Da li i vi grešite pri odabiru zavesa?foto: Depositphotos/belchonock

#Greška broj 1 - pre kupovine niste precizno izmerili dimenzije prozora

Prva stvar koju treba da uradite pre nego što kupite zavese jeste da izmerite prozore i razmislite kakve zavese želite i koje dužine one treba da budu, pa tek onda da se zaputite u prodavnicu. Na taj način znaćete šta da tražite i manja je verovatnoća da ćete pogrešiti.

#Greška broj 2 - zakačili ste zavese previše nisko

Ukoliko imate mali stan ili garsonjeru i kačite zavese nisko, vaš prostor izgledaće još manje. Zavesu zakačite što bliže plafonu kako bi prostor dobio na veličini. U sobi prosečnih dimenzija, idealno je da zavesa ne bude niže od 5 cm od tavanice ili donje ivice plafonske lajsne (ako je imate).

#Greška broj 3 - kupili ste prekratke zavese

Duge zavese do poda daće vašem domu dašak luksuza, ali i vizuelno izdužiti prostoriju. Ukoliko želite da kupite draperije, dizajneri savetuju da budu dužine do poda jer ćete ih lako porubiti ako za to bude potrebe.

#Greška broj 4 - izbegavate peglu

Izgužvane zavese deluju neuredno, a samim tim i vaš dom delovaće tako. Pre nego što ih zakačite, uzmite peglu u ruke i lepo ispeglajte zavesu.

#Greška broj 5 - niste dobro izabrali garnišnu

Kada birate zavese i draperije, morate misliti i na garnišnu. Ukoliko su draperije baš teške, potrebno je da izaberete masivnije i jače koje će izdržati teret. Mislite i na stil, u skladu sam vašim enterijerom i izabranom zavesom kupite lepu garnišnu tako da vaš prozor izgleda elegantno i ukusno.

Izvor: Lisa/Moj stan