Dom i porodica

Muški geni su dominantniji: Neke karakteristike dete može da nasledi isključivo od oca!

Priroda je odredila da dete nasleđuje gene i majke i oca, ali od određenih očevih gene nije moguće pobeći, jer imaju veliku ulogu u određivanju sudbine dece.

23.09.2019. - 13:00h
Neke gene deca mogu da naslede isključivo od očeva
Neke gene deca mogu da naslede isključivo od očevafoto: Depositphotos/AllaSerebrina

Koje intelektualne i fizičke karakteristike kćerke i sinovi nasleđuju od oca? Da li je moguće predvideti koje osobine će dete naslediti, koliki će koeficijent inteligencije imati? Koji procenat gena će naslediti od majke, a koji od oca?

Naučnici tvrde da nije moguće sa apsolutnom sigurnošću tvrditi, ali da je moguće predvideti u određenoj meri koje će karateristike dete naslediti. Takođe, tvrde da neke gene deca mogu da naslede isključivo od očeva, jer su muški geni dominantniji.

Genetske karakteristike i kvaliteti koje deca nasleđuju isključivo od svojih očeva:

Problemi sa srcem

Specijalisti sa Univerziteta u Londonu u svojim istraživanjima došli su do sledećeg zaključka. Muškarci sa problemima povezanim sa koronarnom arterijom, slabijom isporukom kiseonika u srce, mogu ovaj problem da prenesu na svoje dete i to uglavnom na sinove. Verovatnoća da će sinovi da naslede obaj problem je veća od 50%.

Mentalni poremećaji

Među mentalnim bolestima koje se sa muškaraca prenose na decu su šizofrenija i hiperaktivnost, poremećaj nedostatka pažnje. Što je otac stariji, to je veći rizik da njegova deca naslede ove probleme, jer sa godinama DNK ljudi mutira.

Kvalitet zuba

Očevi geni su odgovorni za konfiguraciju zuba i čeljusti kod dece. Ukoliko muškarac ima loše zube, verovatno će se taj gen preneti i na decu.

Problemi vezani za plodnost

Naučnici tvrde da nizak kvalitet sperme može biti genetski problem. Ako je otac imao poteškoća pri začeću deteta, iste probleme u određenoj meri će verovatno naslediti i dete.

Boja očiju

Geni muškarca dominiraju nad genima žene, pa je najčešći slulčaj da će dete naslediti boju očiju i većinu crta lica od oca.

Visina

Koliko će dete biti visoko zavisi u velikoj meri od visine oca.

Izvor: Stil