Rajović pojasnio zašto današnja deca imaju manji IQ nego njihovi roditelji. A ključ za povećanje je tako jednostavan!

Do devedestih godina deca su bila pametnija od roditelja. A danas se njihov IQ smanjuje. Šta su pokazala istraživanja, zašto su nam danas deca sve manje pametna, objasnili su u “Jutru” Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja i Goran Tomin, predsednik komisije za testiranje Mensa Srbije.

Razigrana deca, foto: Depositphotos/serrnovik
Razigrana deca, foto: Depositphotos/serrnovik
.

Ranko Rajović je pojasnio situaciju rekavši da su u pitanju smanjene kognitivne sposobnosti. Pre 10 godina Amerikanci su videli da nešto nije u redu sa decom. Svaka nova generacija je bila malo slabija u odnosu na prethodne dve – slabija im je bila koncentracija, pažnja, opšte znanje, slabiji rečnik… Kada odu u školu, sve više dece ne može da sedi, da piše, čita…

Ako se ova priča zagrebe malo dublje i pređe na neurofiziološki nivo, istraživanja su pokazala da novije generacije imaju smanjene duboke strukture velikog mozga što utiče na smanjenje kognitivnih sposobnosti. A tome je opet uzrok smanjen broj impulsa koji stižu u koru velikog mozga. I na kraju, do smanjena broja impulse dolazi zbog sve slabijeg kretanja!

Dakle, ključ je u kretanju! Šta bi trebalo raditi sa decom, kako ih aktivirati, saznali smo od gostiju Jutra.