Nije lako biti majka: Prestanite sebe da krivite za sve!

Biti majka znači žonglirati sa kućnim poslovima, decom, karijerom…

Majka, foto: Depositphotos
Majka, foto: Depositphotos
.

KARIJERA

Prema ,,Pew Research Center" centru za istraživanje, u 40 posto domaćinstava je majka jedan od ili primarni izvor prihoda u SAD-u. Radi se finansijskoj sigurnosti, a anketa Harvarda pokazala je da deca s majkama koje rade imaju veće šanse da sami nađu posao i imaju stabilne plate.

DOJENJE

Skoro 80 posto novih mama počne da doji, ali do prve godine bebinog života ta brojka pada na 27 posto, tvrdi američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti. Neke žene ne mogu dojiti, ne žele da doje ili moraju da se vrate na posao. Ne samo da se žene osećaju krivima jer ne mogu da doje ili doje prekratko, postoje i slučajevi kad ih osuđuju jer predugo doje.

VIKANJE

Nerealno je očekivanje da će mame uvek biti mirne. Ako svejedno vičete često, postoji šansa da imate neki drugi problem koji na taj način izražavate. Stanite, opustite se i shvatite da ste samo čovek i da možete ponekad da pogrešite.

SMART TELEFONI KAO BEBISITERI

Osećate krivicu jer ste odlučili da vežbate 30 minuta dok deca gledaju crtani? Nemojte se tako osećati. Naravno, previše vremena pred ekranom nije poželjno, ali neće naštetiti razvoju deteta ako balansirate i dopustite deci da se zabavljaju. I vama je potreban odmor.

VREME ZA SEBE

Mame misle da život mora da se vrti oko dece, ali ako želite da budete dobra mama, dopustite sebi vreme za sebe. Ne samo da je važno brinuti o svom mentalnom zdravlju, već je ključ u tome da budete i dobar uzor. Niste sebični ako izdvojite vreme za sebe. Štaviše, odgovorni ste, jer znate da je to najbolje za vas i vašu decu.

Izvor: CdM