Oprez roditelji: Šta prvo uraditi ako vaše dete ugrize pas!

Deca često znaju potpuno nesvesno da izazovu pse da ih napadnu. Šta u tom slučaju treba da urade roditelji?

Šta u slučaju ujeda deteta treba da urade roditelji?, foto: Depositphotos/plysuikvv.gmail.com
Šta u slučaju ujeda deteta treba da urade roditelji?, foto: Depositphotos/plysuikvv.gmail.com
.

Jedna od najtežih posledica ujeda psa jeste infekcija virusom besnila, pa je neophodno da lekar pogleda ranu i da detetu vakcinu. Ukoliko dođe do ujeda psa, prvo se smirite i pokušajte da umirite dete, a ako ne možete odmah da dođete do lekara, primenite sledeće:

Ispiranje rane

Higijena je najvažnija kako bi se sprečilo širenje infekcije i dospevanje drugih mikroba i čestica na otvorenu ranu. Isperite ranu i područje oko nje sa što više čiste vode, najbolje flaširane, kako bi se uklonila pljuvačka životinje. U slučaju da se ujed dogodio u prirodi, imajte na umu da voda iz jezera ili reke ne dolazi u obzir za ispiranje rane.

Dezinfekcija

Sledeći korak je ispiranje antiseptičkim sredstvom - najčešće hidrogenom. U slučaju da ga nemate, poslužiće i čaj od kamilice ili tinktura od nevena.

.

Zaštitite ranu od bakterija

Na ivice rane nanesite povidon jod kako bi se izbegle dodatne infekcije.

Napomena: Ni slučajno ne zatvarajte ranu flasterom ili zavojem, mora da diše.

Vakcina protiv besnila

Ako je vaše dete ujeo pas ljudi koje poznajete, pitajte ih da li je vakcinisan protiv besnila u tekućoj godini. Ako jeste, pretnja ne postoji. Ako ne poznajete dobro vlasnika, tražite dokaz o vakcinaciji, kako biste bili 100 % sigurni da govori istinu.

U slučaju da ne možete da dobijete pouzdan podatak ili je vaše dete ujela lutalica, što pre ga odvedite kod lekara! Besnilo je smrtonosna infekcija koja izaziva zapaljenje mozga. Nakon što se znakovi besnila pojave kod zaražene osobe, više ne postoji šansa za izlečenje. Jedini spas je blagovremena vakcinacija odmah nakon ujeda.

Iste mere važe i ako dete ujede mačka, pacov, ptica itd. Sve ove životinje mogu biti nosioci opasnih virusa.

Izvor: Stil