Pravila dobrog roditeljstva: Da li je kažnjavanje u redu?

Disciplinovanje dece povezano je sa učenjem, a ne kažnjavanjem. Kada su roditelji isprovocirani ponašanjem svoje dece, disciplinovanje postaje oslobađanje njihovih osećanja, umesto truda uloženog za podučavanje deteta.

foto: Depositphotos/choreograph
foto: Depositphotos/choreograph
.

Roditelji bi bili efikasniji kad bi znali da se nose sa svojim osećanjima. Ovo su neka pravila koja bi roditelji trebalo da slede kad je u pitanju vaspitavanje dece:

Budite smireni

Kada ste nervozni, vaše ponašanje ne samo da je neusklađeno već je i nedosledno.

Primer: vaše dete poskakuje po kauču i vi, iscrpljeni, ignorišete to ponašanje. Zatim, minutu kasnije, dete slučajno sruši lampu pored kauča i vi vičete: "Pogledaj šta si učinio! Prestani da skačeš po nameštaju!" Dete je verovatno zbunjeno jer vam je pre nekoliko minuta bilo u redu da skače? Umesto da ste zaustavili takvo ponašanje kad ste ga prvi put uočili dok ste još uvek smireni, vi 'eksplodirate' iste sekunde kada stvari krenu po zlu.

Kada vičete na decu, ona najčešće ne zapamte lekciju koju ste pokušali da im očitate. Ono što zapamte je strah koji ih je obuzeo kada je roditelj 'eksplodirao'. Najbolja stvar koju možete da učinite za svoju decu je da se smirite. Udahnite nekoliko puta, pronađite način da se opustite i zatim se posvetite rešavanju situacije.

foto: Depositphotos/vadimphoto1@gmail.com
foto: Depositphotos/vadimphoto1@gmail.com
.

Razmislite o posledicama

Disciplina nije efikasna kada se radi o ispuštanju sopstvene frustracije. Vikanje na dete: "Zašto bacaš igračku?! Izluđuješ me!" verovatno neće smiriti dete i učiniti ga racionalnim.

Razmislite o tome šta zaista želite da postignete u toj situaciji, razmislite koju lekciju želite da dete nauči iz tog iskustva. Kao roditelj, sigurno želite da se vaše dete oseća voljenim, ali isto tako da ima osećaj odgovornosti. Želite da se osećaju sigurno u odnosu koji imate sa njima, ali i da razumeju da neće uvek biti po njihovom. Kada razmišljate o svom cilju interakcije, morate preduzeti svesne i delotvorne korake kako biste došli do njega.!

Povežite se na emocionalnoj osnovi

Tačka koju dr. Sigel odlično opisuje u svojoj knjizi: kada dete proživljava stres, tužno je ili ima napade besa, prvo se povežite sa njim na emocionalnom nivou kako biste mu se približili u tom trenutku. To često podrazumeva fizički kontakt, poput toga da kleknete i spustite se na detetovu visinu, zagrlite ga i pogledate ga u oči. Pronađite način kojim ćete mu pomoći da se smiri bez prepiranja. Umesto toga, iskoristite trenutak kako biste se nosili sa njegovim emocionalnim stanjem i recite nešto.

foto: Depositphotos/AndreyPopov
foto: Depositphotos/AndreyPopov
.

Fizička kažnjavanja su nedopustiva

Većina roditelja je svesna da fizičkim kažnjavanjem neće postići apsolutno ništa. Postoji milion razloga zašto ne biste trebali da fizički kaznite dete, a jedan od njih je da ih takva kazna neće naučiti da se bolje ponašaju.

Naučite dete šta je saosećajnost

Poznata slika: roditelj 'vuče' dete na drugu stranu igrališta kako bi se izvinilo detetu koje je uzrujalo. "Pogledaj ga u oči i reci da ti je žao što si mu uzeo igračku bez pitanja." Dete ponavlja bezvoljno za roditeljem i zatim se izvuče i otrči nazad što pre može.

Iz ovakvih i sličnih situacije dete ne nauči gotovo ništa. Dete je prisiljeno da izgovori određene reči bez razumevanja šta je zapravo učinilo. Mnogo bolja strategija je da prvo razgovarate sa detetom i pomognete mu sa razume šta se dogodilo i kako se druga osoba zbog toga oseća. Kada se dete poveže sa situacijom, uči šta je empatija. Nije stvar u tome da napamet izgovara isprazne reči, već u tome da im pomognete da steknu pravi osećaj za emocije i osećaj za druge ljude.

Roditelji žele da ih deca vole, što nikako nije loša stvar, ali kao roditelji imaju odgovornost da nauče decu kako da budu odgovorni i dobri ljudi. Ukoliko razmazite dete ili činite previše umesto njih, učite ih da razvijaju iskrivljenu sliku o važnim stvarima i prioritetima. Kada odrastu, svet će vrlo verovatno biti veliko razočaranje za njih.

Izvor: stil.rs