Dom i porodica

Budite tu: Saveti kako da vaša deca budu bezbedna u vodi!

Plivanje u bazenima može da bude vrlo zabavno, ali roditelji moraju da se pridržavaju ovih pravila, bez izuzetka!

21.07.2019. - 15:00h
Dete u vodi
Dete u vodifoto: Depositphotos/Yaruta

Nikad ne ostavljajte decu samu u blizini vode! Kad su mala deca, neplivači ili poluplivači u bazenu, uvek moraju da vam budu na dohvat ruke, preciznije, uvek morate biti dovoljno blizu da možete da ih dodirnete rukom.

Ako imate bazen u dvorištu, ovo važi i za montažno-demontažne bazene, on mora sa svih strana biti ograđen ogradom koja je takva da dete ne može da se popenje uz nju, niti da se kroz nju provuče.

Kada završite sa kupanjem, obavezno iz bazena izvadite sve igračke, i ovo važi i za dečje bazene na naduvavanje. Igračka koja pluta može privući pažnju deteta koje će možda pokušati da je dohvati kada vi niste u blizini.

Dete u vodi
Dete u vodifoto: Depositphotos/FamVeldman

Bazenčići na naduvavanje mogu biti jako, jako opasni za decu mlađu od pet godina. Ove bazene ne možete da ogradite, i zato je najbolja mera predostrožnosti da nikad ne ostavljate dete bez nadzora u blizini bazena. Kad završite sa igrom, bazen ispraznite.

Imajte u vidu da mišići ili šlauf ne pružaju nikakvu sigurnost, ako niste u blizini.Deca mogu da se udave u plitkom bazenu ili kadici za manje od 25 sekundi. Dovoljno je svega nekoliko centimetara vode. Deca se dave tiho, bez pljuskanja i bez borbe, bez mahanja rukama.

I na kraju, jednako važno: učenje plivanje nije pitanje sticaja okolnosti, nego životna veština koju bi svako dete trebalo da zna.

Izvor: mondo.rs