Kako otopiti led sa stepenica?

U snežnim i zimskim danima na stepenicama ispred kuća i zgrada vrlo brzo se formira sloj leda pa to postaju vrlo opasna mesta. Evo nekoliko saveta kako da sprečite nastajanje leda.

.

Deterdžent za suđe

Pomešajte dva litra mlake vode sa jednom kašikom detedženta za sudove i 30-tak (ili više) ml 70-odstotnog alkohola. Sipajte u sprej bocu i poprskajte stepenište i ispred ulaza. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati. (Možete koristiti i samo alkohol ili pokušati sa smesom deterdženta i vode, bez alkohola).

So i mačiji pesak

So, bilo da je gorka, krupna morska ili sitna, je poprilično delotvorna u borbi protiv leda. Samo pospite so po ledu i ostavite da deluje. Nije baš uredno, ali je delotvorno. So možete pomešati sa mačijim ili običnim peskom da biste sprečili klizanje. Ipak, so bi trebalo da koristite samo u krajnjem slučaju, jer može da ošteti stepenište (posebno ako je drveno). Možete takođe, da pokušate da po stepenicama pospete i mlevenu kafu, koja ima isti učinak. 

Soda bikarbona

Soda bikarbona deluje kao i so, jer sadrži natrijum u određenim količinama. Pospite je po zaleđenom stepeništu, pa preko nje pospite pesak. Proveravajte stepenište i ponovite postupak ako bude potrebno.

Izvor: dominomagazin