Mali ljudi, veliki problem - Pripremite se za polazak u školu!

Do velikog dana u životu budućih prvačića ostalo je još par meseci. Možete da pomognete svom mališanu da dani prilagođavanja na novu životnu fazu prođu što lakše uz ovih par saveta.

Đak prvak, foto: Depositphotos/pressmaster
Đak prvak, foto: Depositphotos/pressmaster
.

Vežbanje samostalnosti

Potrudite se da vaše dete preko leta savlada veštine koje će mu pomoći da bude što samostalnije. Naravno, dosta toga je već svladalo u vrtiću, ali učenje nekih sitnica poput vezivanja pertla, higijenskih navika ili spremanja stvari ne može da škodi. U narednim mesecima dajte detetu da što više vežba da samo obavlja ove dužnosti.

Upoznavanje društva

Pokušajte da stupite u kontakt s roditeljima iz razreda i probajte da organizujete upoznavanje i druženje dece preko leta. Svima će biti mnogo lakše na jesen ako se već budu poznavali, a možda nastanu i prva prijateljstva.

Dečak na igralištu, foto: Depositphotos/RobHainer
Dečak na igralištu, foto: Depositphotos/RobHainer
.

Sakupite informacije

Sakupite što više informacija o školi koju će vaše dete pohađati- svi detalji su dobrodošli, od toga kakve su učionice, sportske sale, igrališta i sl. O svemu tome pričajte svom predškolarcu pa će se, jednom kad krenu prvi đački dani, osećati kao da je na poznatom terenu.

Uspostavite rutinu spavanja

Možda ste preko leta malo popustili s rutinom odlaska u krevet, ali mesec dana pre početka nastave je vreme da je ponovno uvedete. Raspored spavanja za školarce je jako bitan. Detetu treba da pređe u naviku raniji odlazak na spavanje i ranije ustajanje.

Roditelj i dete, foto: Depositphotos/poznyakov
Roditelj i dete, foto: Depositphotos/poznyakov
.

Stvorite pozitivne asocijacije

O školi pričajte uvek u pozitivnom kontekstu. Pokažite uzbuđenje pred detetom kada govorite o njoj, zajedno gledajte knjige i birajte ranac i sveske. Pokažite detetu fotografije iz vremena kad ste vi krenuli u prvi razred.

Nagradite dete

U nekim zemljama deci se kupuje poklon povodom polaska u školu. Možda to ne mora da bude poklon, ali možete početak ove važne faze u životu svog deteta obeležiti na neki interesantan način, tako da ima osećaj da je nešto već postiglo. To može biti mala proslava ili odlazak u poslastičarnicu.

Izvor: zena.hr