Dom i porodica

Ako mislite da će rađanje deteta spasiti brak, varate se: To je najgora greška koju možete učiniti

U trenutku očaja, uvidevši da razmirice postaju sve dublje, mnogi parovi misle da je dete rešenje. Da li je?

09.07.2019. - 13:00h
Dete nije spas za brak
Dete nije spas za brakfoto: Depositphotos/ridofranz

Kada stvari krenu nizbrdo u braku, može vam pasti na pamet da je prinova veza između vas i partnera, da će ojačati vaš odnos i spasiti vas razvoda. Možda deluje logično, ali rođenje deteta kao lek za bračne probleme je velika greška, u to nema sumnje.

Najbolji savet koji vam možemo dati vezano za ovu temu jeste da odložite planove za rođenje deteta, sve dok se odnosi između vas i partnera ne normalizuju. Postoji mnogo argumenata za ovakav savet. Navešćemo neke od njih.

Zašto ne treba da rodite dete, ukoliko su odnosi sa parnerom narušeni?

Na prvom mestu, dete treba da se rodi u ambijentu punom ljubavi i poštovanja. Roditelji će dugo biti primer koji će deca slediti, zato u porodici treba da vlada mir, kako bi se dete emotivno razvilo na pravi način, ali i da bi razvilo jaku ličnost i bilo stabilno. Ukoliko među roditeljima nema sloge, vrlo je verovatno da će dete u odrasloj dobi imati problem da se poveže sa drugim ljudima.

Ukoliko mislite da će se odnosi sa rođenjem deteta poboljšati, varate se. Naprotiv, postoji velika šansa da se pogoršaju. Za gajenje deteta, neophodno je da roditelji budu usaglašeni. Ovo je veliki izazov, čak i za parove koji nisu u krizi, a za one koji imaju problem međusobno, gotovo da je nemoguća misija.
Normalno da je da povremeno bude nesuglasica oko metoda vaspitanja deteta. Ipak, ove nesuglasice se lako prevazilaze kada se partneri vole i slažu dobro. Kada se radi o partnerima koji imaju lošu komunikaciju, nesuglasice se mogu pretvoriti u pravi rat, pri čemu bi dete bilo svedok čestim svađama. Zato, pre nego što odlučite da imate dete, uverite se da imate dobru komunikaciju sa partnerom i da nesuglasice uspešno rešavate razgovorom.

Posledice koje trpi dete koje raste bez ljubavi

Ukoliko zaista želite da spasite svoj brak, potražite druga rešenja. Jedno od najboljih je da zajedno sa partnerom krenete na terapiju kod bračnog savetnika, ne bi li vam on pomogao da razvijete tehnike za bolju komunikaciju i izražavanje emocija. Tek nakon što rešite probleme koje imate u braku, možete razmišljati o tome da radite na prinovi.

Ukoliko ne uspete da rasplamsate žar ljubavi, ukoliko ste svesni da ste došli do tačke gde se veza ne može obnoviti i nema budućnosti za vaš brak, naoužajte se hrabrošću, snagom i strpljenjem i krenite zasebnim putem od osobe za koju ste mislili da je vaša srodna duša.

Ukoliko zanemarite naše savete i rešite da ipak zatrudnite kako biste rešili bračne probleme, jedino što ćete uspeti jeste da donesete na svet dete, koje će rasti u napetom ambijentu, punom frustracija i koje će se preneti na njega.

Sigurno da ćete i nakon rođenja deteta poželeti razvod, ali će vam onda na pameti biti rečenica: “Neću to da uradim zbog deteta.” Time ćete produžiti agoniju, a ishod će verovatno biti isti. Za to vreme, vaše će dete živeti u domu gde vladaju svađe, loše vibracije, nervoza, frustracije i rašće u domu gde nema ljubavi.

Izvor: zenskimagazin.rs