Da li je u redu da roditelj ljubi dete u usta? Vulić: Primereno je u zapadnoevropskoj kulturi; Marić: Nije prihvatljivo

Dejvid Bekam ljubi svoju ćerku u usta. Ti poljupci su podelili javnost i psihologe, dok su pedijatri jedinstveni - za njih je to neprihvatljivo pre svega iz higijenskih razloga. Šta je čudno u tome kada roditelj ljubi dete u usta, diskutovali su u “Jutru” psihoterapeut Radmila Vulić Bojović I psihijatar Jovan Marić.

Nežnost, foto: Depositphotos/shalamov
Nežnost, foto: Depositphotos/shalamov
.

U našoj kulturi tako nešto nije uobičajeno, smatra se neprimerenim gestom u odnosu na dete, smatra Vulićeva i dodaje da je s druge strane u američkoj i zapadnoevropskoj kulturi to najprihvatljivija moguća stva.

“U tom poljupcu nema ništa seksualno, nema ništa što bi razmenjivali ljubavnici”, rekla je Vulićeva koja je istakla da ona sama u tom gestu ne vidi ništa neprimereno.

Profesor Marić nije delio mišljenje Vulićeve pozivajući se na psihoanalitičke teorije Frojda - Edipov i Elektrin kompleks. On kaže da je po psihoanalitičkom shvatanju biološki normalno da je ćerka vezana za oca, a sin za majku. Ali uočeno je zavodničko ponašenje roditelja suprotnog pola prema deteta. Nije samo dete to koje uskače u krevet i razdvaja oca i majku, zbog rivaliteta, nego I, kako je rekao, zavodničko ponašanje oca prema ćerkama i majke prema sinovima. Suština je u posebnom vezivanju deteta za roditelja, a naročito su na našem podneblju opasne veze majka – sin.

Koliko poljupci u usta mogu negativno da utiču na razvoj seksualnosti, na razvoj ličnosti, govorili su sagovornici Nevene Madžarević, a vi pogledajte u prilogu u nastavku.

.