Dom i porodica

Znate li kako se pravilno održava sunđer za pranje posuđa i zašto bi trebalo da mu odsečete jedno ćoše? Evo odgovora!

Nekako prirodno mislimo da je sunđer jedna od čistijih stvari, baš zato jer je sve vreme u vodi i deterdžentu. Međutim, to nije istina.

21.06.2019. - 15:30h
Koliko često menjate svoj sunđer?
Koliko često menjate svoj sunđer?foto: Depositphotos/efired

Koliko često menjate svoj sunđer? Ako ga koristite svakodnevno po nekoliko puta, preporučuje se menjanje čak jednom nedeljno. Ipak, uz pravilnu brigu, on može da potraje i do tri nedelje.

Kako se pravilno održava sunđer za pranje posuđa?

Neka istraživanja su pokazala da trik sa stavljanjem sunđera u mikrotalasnu  zapravo ne ubija značajan broj bakterija. Veoma bitno jeste dobro isprati sunđer nakon pranja u vrućoj vodi i ostaviti ga da se osuši. Ako ga predugo ostavite u vodi, stvarate pogodno mesto za razmnožavanje bakterija i stvaranje buđi.

Takođe, ako imate mašinu za sudove koju povremeno koristite, sunđer možete da ubacite u nju barem jednom nedeljno, kako bi se dobro oprala i temeljno isprala od ostataka hrane. Zatim je dobro osušite. Tako održavan sunđer možete da koristite i do tri nedelje.

Šta uraditi sa starim sunđerom?

Posle tri nedelje korišćenja, sunđeru možete produžiti život barem za još dve sedmice. Međutim, ovo se ne odnosi na pranje posuđa.

Stari sunđer možete da iskoristite za čišćenje kante za smeće, guma od bicikla ili WC šolje. Ali, nikako nemojte čistiti sve ovo sa istim sunđerom! Pre nego što mu promenite namenu, obavezno isecite vrh tog sunđera kako biste za nekoliko nedelja mogli da razlikujete koji je stari, a koji novi. Iako ih verovatno nećete držati na istom mestu, svaka mera opreza je i više nego dobrodošla.

Na taj način ćete sunđer iskoristi do kraja, što znači da možete uložiti i u one malo skuplje, napravljene od celuloze koji bi i sami trebalo da potraju malo duže, pa će vam se taj ulog na kraju isplatiti.

Izvor: Jutarnji.hr