U drugom braku smo spremniji na kompromise

Osobe koje su imale bolan razvod ili raskid, kasnije mnogo više trude da im se ne bi dogodila ista neprijatnost i spremniji su na kompromise. Parovi bez dece imaju stabilniji brak.

.

Prema rezultatima najvećeg naučnog istraživanja u oblasti porodice, supružnici bez dece imaju stabilniji i trajniji brak. Takođe, ispostavilo se i da se osobe koje su imale bolan razvod ili buran raskid veze, kasnije mnogo više trude da im se ne bi dogodila ista neprijatnost i spremniji su na kompromise. To dokazuje da su iz lošeg iskustva izvukle pouku, tako da su naredni brakovi mnogo uspešniji.

Stručnjaci sa britanskih univerziteta, koji su razgovarali sa više od 5.000 osoba različitih godina, seksualnog opredeljenja i društvenog statusa i od njih tražili da ocene kvalitet svojih brakova, iznenadili su se kada su na osnovu njihovih odgovora shvatili da parovi bez dece imaju kvalitetniji emotivni odnos. Naime, oni svu svoju ljubav, energiju i slobodno vreme posvećuju partneru, što brak čini boljim. Za razliku od parova sa decom, češće izlaze i vode duže i iskrene razgovore sa partnerom.

Međutim, kada je trebalo oceniti koliko su zadovoljni životom generalno, na videlo su izbile velike razlike. Supružnici, koji su se ostvarili kao roditelji, istakli su da su srećni, čak i ako se ne slažu sa partnerom. Za razliku od njih, parovi bez dece osećaju ogromnu prazninu.

Izvor: Novosti