Trikovi za topliji dom i manje račune za grejanje

Jedna od najvećih stavki režija u zimskim mesecima svakako je račun za grejanje. Iz finansijskih razloga verovatno štedite na grejanju, ali to ne znači da mora da vam bude hladno u sopstvenom domu.

.

Da biste uspešno uštedeli na računima za grejanje u zimskom periodu, možete se poslužiti ovim jednostavnim i besplatnim trikovima.

1. Zatvarajte sobe koje ne koristite

Ako zatvarate vrata, to neće samo sprečiti odlazak topline iz zagrejanih prostorija, već i dolazak hladnoće iz onih koje ne koristite, pa će sobe duže vreme biti toplije.

2. Razmeštaj nameštaja

Sedeće garniture odmaknite od prozora jer je taj deo sobe hladniji, a isto važi i za vanjske zidove. Takođe pripazite da ne naslanjate nameštaj na radijatore. Ispred i oko radijatora ne bi trebalo ništa da se nalazi, tako da neometano mogu da šire toplinu.

3. Zimska posteljina

Najjednostavnije stvari ponekad su najbolje pa ćete tako zamenom tanje posteljine debljom uštedeti na grejanju. Ako ste dobro pokriveni, manje ćete grejati, a i zaista je zdravije spavati u hladnijoj sobi.

4. Pokrijte podove

Tepisi nisu važni samo zbog uređenja interijera, dakle estetike, već i zbog zadržavanja topline. Prilikom grejanja stambenog prostora oko 10 odsto topline odlazi na podove, stoga tepisi imaju jako važnu ulogu u održavanju i zadržavanju topline u sobi.

5. Folija

Obična aluminijska folija može biti od velike pomoći. Ako je stavite iza radijatora, odbijaće toplinu prema unutrašnjosti prostorije. Budući da je iza radijatora, neće se videti.

6. Održavajte kuću

Dvostruku korist imaćete od kuvanja i čišćenja kuće, savetuju stručnjaci. Čim nešto radite, biće vam toplije, a ako se, na primer, odmarate i gledate TV, treba vam više topline.

7. Ovlaživač vazduha

Ovlaživač vazduha treba da koristite jer ćete imati ugodniju atmosferu u domu, ali i topliji vazduh.

8. Topla pomagala

Kada se uveče smirite, mogli biste da osetite posledice štednje na grejanju, ali i tome možete lako doskočiti. Dok gledate TV, pokrijte se ćebetom i uživajte u šoljici tople čokolade ili kakaa.

Izvor: Tportal