Surogat majčinstvo uskoro i kod nas: Ko može da bude surogat majka, ko može da je angažuje, koliko se plaća...

Prednacrtom novog građanskog zakonika reguliše se ko i pod kojim uslovovima može da bude surogat majka, status novorođenog deteta, definiše se odnos između bioloških roditelja i osobe koja im je rodila dete. Ali još su mnoga pitanja otvorena.

Doneće drugima bebu na svet, foto: Depositphotos/EugeneGensyurovksy
Doneće drugima bebu na svet, foto: Depositphotos/EugeneGensyurovksy
.

Prema prednacrtu se predviđa da se surogat majčinstvo može koristiti isključivo kao način lečenja neprodnosti, da neće moći da bude stvar slobodnog izbora, istakla je prof. doktor Olga Cvejić Jančić, član komisije za izradu građanskog zakonika. Takođe je predviđeno da se može ugovoriti „umerena naknada“ za nošenje bebe, rekla je profesorka.

Genetičar Milica Filipović Stanković opisala je kako surogat majka utiče na plod. Ona je kazala da surogat majka ni na koji način ne menja osnovnu strukturu genetičkog materijala, ali njena ishrana, psihološko stanje, mesto na kome živi, formiraju mikrooruženje u materici koje može uticati na plod.

O vezi majke i ploda, i periodu kroz koji prolazi surogat majka, govorila je između ostalog psiholog Vesna Nenadić.

Šta znači „umerena naknada“ za surogat majku, ko će je određivati, zašto muž/partner žene koja ne može da iznese trudnoću mora biti biološki roditelj, tj. mora da da svoj genetski materijal, kako će se birati surogat majke... razmatralo se u "Jutru sa Jovanom i Srđanom".