Dom i porodica

3D snimak pokazao kako se bebina glava menja tokom porođaja

Nova saznanja do kojih su lekari došli su više nego fascinantna!

17.05.2019. - 14:32h
Kroz šta prolaze bebe tokom porođaja?
Kroz šta prolaze bebe tokom porođaja?foto: Depositphotos/esperanzacarlos

Kada u svojim rukama držite dete teško je poverovati da je to predivno stvorenje bilo u vašem telu. Telo žene se toliko menja i prilagođava tokom trudnoće, uz modernu medicinu možemo da vidimo koliko se i bebino telo menja tokom porođaja.

NBC News izvestio je da se sedam žena u Francuskoj porodilo unutar magnetske rezonance, a fotografije koje su nastale tačno pokazuju kako se delovi lobanje pomeraju da bi glava mogla da prođe kroz porođajni kanal. Tokom tog procesa mozak je zaštićen.

Tekom istraživanja i lekari su se iznenadili koliko se dečja glavica menja tokom porođaja.

"Kada smo videli promenu oblika glave, otkrili smo da smo tokom porođaja podcenili mnogo toga", kaže dr. Oliver Ami, rukovodilac istraživanja.

"Fetalno oblikovana glava" formira se kada beba napusti matericu i spusti se porođajni kanal.

"Tokom vaginalnog porođaja, mozak fetusa se deformišeu različitim stepenima zavisno od stepena preklapanja kostiju. Fetalno oblikovana glava nije vidljiva kod većine novorođenčadi nakon rođenja", kaže Ami za NBC News.

Kod pet od sedam beba koje su rođene u magnetnoj rezonanci glava se vrlo brzo vratila u stanje pre porođaja. Nekim bebama potrebno je više vremena, lekari se nadaju da će s vremenom i pre porođaja znati koje bebe bi mogle da imaju probleme s prolaskom kroz kanal.

Izvor: zivot.rtl.hr