Kad prorade hormoni: Sasecite bahato ponašanje kod tinejdžera u korenu!

Kada naše dete napuni 12 godina, komunikacija sa njim postaje izuzetno teška. Pubertetski period je jedna vrsta šoka i za roditelje, ali i za decu. Naučite kako da razgovarate sa svojim detetom tokom njegovih tinejdžerskih dana:

Pubertetski period je jedna vrsta šoka i za roditelje, ali i za decu..., foto: Depositphotos/vadimphoto1@gmail.com
Pubertetski period je jedna vrsta šoka i za roditelje, ali i za decu..., foto: Depositphotos/vadimphoto1@gmail.com
.

1. Ne nasedajte na provokaciju

Naučite da prepoznate momenat kada dete pokušava da prođe kroz vaše lične granice. Ako vaše voljeno dete stoji ispred vas besno i brblja neke gluposti koje nemaju veze sa životom - ne nasedajte! Da, teško je nositi se sa tim, ali vaš bes i frustracija koji se jasno vide mogu samo da pogoršaju vašu komunikaciju i da date detetu loš primer.

Kada vam "skače po živcima" pokušajte da hladnom glavom odreagujete i smirite situaciju koliko je to moguće.

2. Budite smireni

Pokušajte da ne vrištite. Ne pravite skandale, nego se smirite i mirnim glasom pokušajte da rešite problematičnu situaciju.

Ako je dete zbog nečega besno kao i vi, dajte mu šansu da se smiri i oporavi. Kažite mu da ćete hladne glave i mirno razgovarati o problemu i tek kada se svi smirite onda razgovarajte.

3. Ne shvatajte sve ozbiljno

Ponekad je strašno ono što tinejdžer izgovori u naletu besa. Kao na primer: "Ti si loša majka" ili "Nisam tražila da me rodiš" ili "Jedva čekam da se odselim iz kuće"...

Ne shvatajte to lično. Ove reči su samo oružje tinejdžera u borbi protiv sveta, a ne vas. Njihovo lično nezadovoljstvo se trenutno projektuje na vas, ali niste vi krivi i oni to ne misle tako kao što kažu u naletu besa. Grubost i tvrdoglavost naše dece u tom dobu je samo odbrambena reakcija. Oni u suštini traže vašu ljubav i pažnju, bez obzira na sve.

4. Uspostavite gvozdena pravila

Ako su vaša deca, ne znači da mogu da vam sede na glavi. Ograničenja su neophodna. Pomozite im da shvate gde im je mesto i šta mogu da očekuju od vas. Ako tinejdžeri očekuju da ih tretirate kao odrasle onda to i uradite. Kažite im da ste uvređeni ako vas povrede. Odglumite po nekad, zaigrajte na empatiju.

5. Zapamtite ovo!

U tinejdžerskom periodu vaša deca će uraditi neku glupu stvar. Često ćete začuđeno da se zapitate kako tako inteligentno dete može da napravi tako glupu stvar. Ali ne očajavajte, to je prosto normalno s obzirom na njihove godine. Sada su skloni impulsivnom ponašanju i ne razumeju dugoročne posledice svog ponašanja.

Zbog toga je ovo period kada im morate na svom primeru pokazati šta je ispravno a šta ne.

Savet plus: ne govorite im šta je ispravno a šta nije. Jednostavno uradite ovo:

- Ne radi kućne poslove? Ok, oduzmite mu od džeparca. Kada već neko drugi mora da radi njihov deo posla, onda ima pravo da mu bude plaćeno!

- Opet je dobio lošu ocenu? Oduzimaju se pametni telefoni i vraćaju se tek kada se zasluže dobrom ocenom.

- Tokom letnjeg raspusta ne želi da radi već hoće da odmara? Ok, dobićeš samo ono što ti je neophodno za život, a ostalo kupi od svojih para kada i ako ih zaradiš!

Moć pohvale

Ako vaše dete uradi nešto dobro, na primer: dobije dobru ocenu ili uradi neko dobro delo ili pospremi kuću. Obavezno ga pohvalite! Zapamtite, ispod nadobudnog i besnog tinejdžera još se nalazi vaše dobro dete!

Izvor: Stil