Ranije počinju da čitaju, znatiželjni su, vole da pričaju... Kako prepoznati male genijalce?

Postoji mnogo načina da otkrijete da li je vaše dete natprosečno inteligentno. Evo nekoliko primera koji će vas uveriti u to.

Za natprosečnu inteligenciju se dovodi u vezu i znatiželja, foto: Depositphotos/Yaruta
Za natprosečnu inteligenciju se dovodi u vezu i znatiželja, foto: Depositphotos/Yaruta
.

Mališani u proseku nauče da čitaju u šestoj godini, dok nadarena deca počinju da se interesuju za knjige mnogo ranije. Samim tim ranije počinju i da čitaju, otprilike već sa četiri godine.

Neverovatna moć pamćenja je takođe pokazatelj da dete ima visok stepen inteligencije. Recimo, kada roditeljima prepričava događaj koji se desio pre nekoliko nedelja ili meseci.

Za natprosečnu inteligenciju se dovodi u vezu i znatiželja. Kada dete postavlja mnogo pitanja i potpitanja i aktivno analizira svet oko sebe, znači da odskače od vršnjaka.

Dete koje voli mnogo da priča, i to sa odraslima, izuzetno je zrelo i pametno. Takvi mališani vrlo rano počinju da iskazuju misli i osećanja i to kroz složene rečenice.

Odlika visokog nivoa inteligencije je i humor, zato nemojte da se iznenadite ako dete stalno pokušava da vas nasmeje, smišljajući razne šale.

Mališani koji imaju sklonost ka muzici, pevanju ili nekom određenom instrumentu su uglavnom inteligentniji od svojih vršnjaka. Takođe, mali genijalci postavljaju visoke standarde u svemu što rade. Ako žele nešto da nauče, neće odustati dok to besprekorno ne savladaju.

Izvor: Večernje novosti