Provereni trikovi baka iz svih krajeva sveta: 10 narodnih lekova i tretmana u lečenju beba

Postoje domaći recepti i lekovi koji se koriste vekovima unazad, a pokazali su se kao veoma efikasni u borbi sa raznim bolestima. Izdvajamo za vas recepte baka iz različitih zemalja sveta, uz komentar doktorke Vitni Cezares.

Bake svašta znaju!, foto: Depositphotos
Bake svašta znaju!, foto: Depositphotos
.

"Štuc"

Sećam se kao da je juče bilo. Moja mama je proveravala porub majice kako bi pronašla labavi konac, otkinula ga, sklupčala i potom stavila u svoja usta, kako bi mogla da ga zalepi na čelo bebe moje prijateljice. Bila sam prestravljena. U vreme kada je higijena dovedena na vojnički nivo, ova beba je trpela pljuvačku potpunog stranca na svom licu.

Slegla sam ramenima i pokušala da se nasmešim ovom popularnom brazilskom običaju. Na moje iznenađenje, beba je zaista prestala da štuca! Naravno da nikada nećemo saznati da li je to zaista uticalo, ili je posredi samo slučajnost, ali ovo nije prvi put da ovakva intervencija jedne bake postane "uspešna". U svakoj zemlji na ovom svetu, bake imaju starinske recepte za prehladu, pospanost, i toliko toga još.

Ključno pitanje je: Da li u tome zaista ima nešto?

"Uvek govorim svojim pacijantima da sam pola lekar pola baka", istakla je doktorka Harvi Karp. "Većina onog što predajem su dnevni saveti baka o nezi deteta."

Nekada recepti baka pomažu mnogo više nego bilo šta drugo, međutim, nekada mogu biti i opasni. Pre nego što poslušate baku, uvek dobro razmislite. Ukoliko se brinete za bebino zdravlje, bolje pozovite pedijatra.

Mnogi roditelji primenjuju modernizovane starinske taktike. Uzmimo, na primer, činjenicu kako spoj zvuka i kretanja podstiče bebin umirujući refleks. Naše zvečke, vibrirajuće mašine i noćno vozanje po komšiluku predstavljaju samo modernizovane trikove koji se već vekovima koriste širom sveta. Slična situacija je sa većinom domaćih lekova.

"Većina domaćih lekova koje su koristile naše bake, poput pileće supice i vrele kupke, jednako je dobra kao i razne skupe opcije za lečenje dečjih bolesti", istakla je doktorka Vitni Cezares.

Izdvajamo 10 domaćih lekova koje su odobrile bake širom sveta. Uvek se konsultujte sa lekarom pre isprobavanja bilo kod od njih, osim ako baka nije prisutna, naravno!

Južna Afrika

Kada je Li Nil bila mlađa, patila je od teške infekcije uha. Njena baka bi napunila staru čarapu nekuvanim suvim pirinčem ugrejanim na šporetu. "Ležala bih sa sve čarapom na inficiranom uhu nekih 20 minuta", objasnila je, uz potvrdu da je procedura uvek funkcionisala.

"Mislila sam da je ovo prilično bizarno, međutim, kada sam pretražila internet, shvatila sam da je ovaj trik u stvari potvrđen od strane mnogih, a mi u to vreme nismo ni koristili internet. Moja baka je pravi heroj!"

Uistinu, ovaj kućni lek deluje tako što prirodno zagreva podlogu, te tako olakšava bol povezan sa infekcijom. U današnje vreme roditelji to izvode malo brže, i u dosta boljim higijenskim uslovima pomoću peškirića i tkanina. Naravno, uvek prvo proverite temperaturu na sopstvenom uhu pre aplikacije na detetovo. Možete zagrejanu tkaninu postaviti na svoje grudi, te detetovo uho nasloniti na sebe.

Južna Italija

Svi znamo koliko je zatvor kod beba česta pojava. Način na koji su to rešavale bake sa juga Italije jeste pomoću peršuna i starog dobrog ekstradevičanskog maslinovog ulja.

"Jednotavno potopite stabljiku peršuna u ulje dok ne omekša. Nakon toga je stavite u bebinu guzu, okrenete u smeru kazaljke na satu, pa potom u obrnutom smeru nekoliko sekundi", rekla je Marija Laura Blefari.

U poslednje vreme, doktori savetuju upotrebu sterilnog lubrikanta na sterilnom termometru.

Rumunija

Kristina Lejva, baka dva mališana iz Nju Džerzija, prenela je svoj rumunski recept za skidanje temperature na mlađe generacije.

Savetuje da beba bude potpuno gola na čaršavu sa kreveta, koji je okrenut na tanju stranu (ključno). Prethodno ga potopite u tečnost koja se sastoji od 95 posto vode i 5 posto sirćeta. Nakon toga ga iscedite, pa bebu umotajte tako da samo glava bude slobodna. Ostavite bebu neko vreme tako. Čaršav će ubrzo biti suv zbog bebine povišene temperature. Baka ovo ponavja nekada i po nekoliko puta, sve dok temperatura ne spadne.

Doktorka Cezares predlaže drugu metodu koja će izbeći bebinu drhtavicu - lagana mlaka kupka.

Portoriko

Pomoću ovog trika ćete lako uspavati dete!

"Moj trik je bio da skuvam zelenu salatu, nakon toga je procedim i dodam malo šećera, ohladim i potom dam deci, te mnogo brže zaspe", objasnila je sedamdesetdvogodišnja baka Luz Rodriges.

Ovaj domaći lek koji vodi poreklo iz Portorika, u stvari ima i naučnu potporu. Naime, zelena salata sadrži fitonutrijent laktukarijum, koji podstiče spavanje.

Liban

Lili Kabi, ali i mnoge druge bake iz Bejruta, koriste mlako maslinovo ulje za lečenje blaže infekcije uha.

Baka ga zagreje u kašici iznad zagrejane ringle pomerajući ga s vremena na vreme, kako se ne bi previše zagrejalo. I za jedno i za drugo uho odvoji tupfer ili parče vate, umoči je u zagrejano maslinovo ulje i nežno ga postavi u bebino uho. Ostavi ga tako sve dok praktično ne otpadne.

Cezaresova, međutim, upozovara: "Ukoliko ušna infekcija prouzrokuje rupturu membrane, bilo kakva tečnost koju ubacite može doći do unutrašnjeg uha, što može izazvati oštećenje."

Ukrajina

"Kada mnogo izgorite na suncu, baka bi uvek stavila pavlaku po tom predelu", rekla je Majk Rejder. "Miris je grozan i verovatno ne postoji nikakva medicinska svrha osim ubeđenja da barem nešto radite za ublažavanje bola."

U suštini, Rejderina baka je bila u pravu. Ph, masti i proteini u hladnim mlečnim proizvodima umiruju kožu i pomažu u smanjivanju otoka. Samo napred, bako!

Dominikanska Republika

"Tokom odrastanja, kada god bih se prehladila baka bi mi pripremala sirup za kašalj (kuvana smesa od crnog luka, belog luka i meda), koja je imala ulogu u smanjenju kašlja, umirivanju grla, i verovali ili ne - lošeg zadaha", rekla je Ori Dijaz. Recept je da se pije jedna kašičica dnevno, sve dok klice ne nestanu.

Dijaz je govorila o tome da ovaj lek potiče iz davnina, kada je pristup lekovima bio ograničen i skup. Bake su tražile hranu i biljke u svojoj okolini, koje imaju isceljujući efekat.

Cezares je istakla da je med jedan od najefektnijih delova ovog čaja: "Dokazano je da pomaže u smanjenju kašlja kod dece starije od godinu dana." (Ne zaboravite da med ne smete davati bebi koja ima manje od godinu dana)

Pakistan

U Pakistanu, bake prave svoj recept za umirenje stomaka! "Ukoliko beba povraća, moja mama i baka bi kuvale komorač i kardamon nekih 15 - 20 minuta, a nakon toga ga ostavile da se ohladi", objasnila je Amna Janjua Keli. Nekoliko punih kašika se pije na svakih sat vremena. Bake se kunu da ovaj recept pomaže kod dehidratacije i uznemirenog stomaka, naročito ukoliko bebe povraćaju nakon mleka.

Cezaresova se slaže sa tim da topao čaj može biti koristan za mališane i stariju decu, ali je istakla i to da "tečnost sa elektrolitima i šećerom predstavlja ključnu stvar u prevenciji dehidratacije".

Paragvaj

Bake iz Paragvaja imaju jednostavan trik za lečenje začepljenog suznog kanala: čaj od kamilice! "Moja svekrva Marta nam je rekla da ohladimo čaj od kamilice tako da ostane mlak", objasnila je Meredit Lovera. "Nakon toga, tupfer natopimo čajem i masiramo bebin unutrašnji deo oka."

Cezaresova je rekla da je sigurnije i efektnije koristiti topli, vlažni pritisak u predelu suznog kanala. "Vaš pedijatar će vam objasniti kako da to uradite", rekla je.

Izvor: YUMAMA