Ovih ŠEST stvari ne bi trebalo da pričate detetu za vreme obroka

Svaki roditelj želi da deca jedu zdravu hranu, ali to je ponekad "nemoguća misija". Zelena supa, povrće, riba i slične namirnice, mališanima nisu omiljena hrana.

Ono što mame i tate izgovore tokom obroka podjednako je važno kao i same namirnice koje bi deca trebalo da konzumiraju, foto: Depositphotos
Ono što mame i tate izgovore tokom obroka podjednako je važno kao i same namirnice koje bi deca trebalo da konzumiraju, foto: Depositphotos
.

Kako bi ih naveli da ih ipak konzumiraju, roditelji postaju pravi kreativci u osmišljavanju metoda. Ipak, ono što mame i tate izgovore tokom obroka podjednako je važno kao i same namirnice koje bi deca trebalo da konzumiraju.

Ove izjave bi svakako trebalo da izbegavate:

- Ako pojedeš povrće, dobićeš desert - Ovakvom izjavom dajete etiketu nekom jelu da je poželjnije, odnosno da povrće nije. Nemojte davati posebnu pažnju desertu. Nijedna vrsta hrane ne bi smela da bude označena kao nagrada ili kazna.

- Hrane ima svuda, osim u ustima - Sva deca su "neuredna" kada je reč o konzumiranju hrane, ali nemojte to da kažete naglas.

- Još samo dva, tri zalogaja - Nemojte da silite decu da "počiste tanjir". Zdravije je da jedu dok se ne zasite i češće u toku dana, nego da ih učite da se prejedaju i "očiste" tanjir. Ako je dete gladno, poješće hranu i bez toga da ga silite, a pritom će naučiti da kontroliše osećaj gladi.

- Probaj ovo, ovo je dobro - Nemojte da ih prisiljavate da jedu nešto protiv svoje volje. To može da stvori napetost za stolom i sigurno ne želite da se dogodi išta sllično tome.

- Odlično je da si sve pojeo/pojela - Mnogima je prirodno da pohvale dete na kraju obroka, ali to ih uči da je količina pojedene hrane važnija od toga da prate osećaj sitosti. Naučite ih da prate osećaj sitosti i da prestanu da jedu onda kada su siti.

- Vidi kako je seka sve pojela - Nemojte decu da upoređujete s drugom decom. To može da dovede do napetosti i da stvori osećaj anksioznosti i inferiornosti.

Izvor: Večernji list