Dom i porodica

Očistite frižider i konačno se rešite neprijatnog mirisa

Možda vam se desilo da ma koliko čistili frižider miris određene hrane ne možete da eliminišete. Evo kako da rešite ovaj problem.

30.03.2019. - 14:00h
A sad!
A sad!foto: Depositphotos

Aktivni ugalj u prahu, ispunjava ovaj zadatak. Stavite u frižider tanjirić sa ovim prahom. Tokom noći, on će apsorbovati sve ustajale i loše mirise. Ako ugalj zagrejete u rerni na 170-180 ° C opet možete da ga iskorisite.

Kao preventivna mera, aktivni ugalj stalno možete da držite u frižideru. Da biste to uradili, samo treba da napravite rupice u poklopcu male posude, stavite izmrvljene tablete i ostavite posudu u vratima od frižidera. Ne zaboravite da promenite sadržaj s vremena na vreme.

Mokro čišćenje sa sirćetom takođe može da bude od velike pomoći. Obrišite sve zidove i police svog frižidera krpom navlaženom u rastvoru sirćetne kiseline. Da biste učvrstili efekat možete dodatno da ostavite čašu sa sirćetom na polici nekoliko sati. Ovo je jedan malo teži način, ali će pomoći da se eliminišu i najtvrdokorniji mirisi.

Razredite sirće sa 1/1 vodom i operite frižider ovim rastvorom. Nakon čišćenja ostavite vrata otvorena na nekoliko sati kako bi oštar miris samog amonijaka ispario.

Sledeći način je prijatniji, ali skuplji. Ispecite sveže mlevenu kafu i stavite je u otvorene posude u frižideru i glavnim komorama vaših kućnih aparata.

Ako u frižideru stalno držite otvorenu posudu sa sodom bikarbonom, onda ste mesecima osigurani od neočekivanih mirisa. Takođe možete da uradite mokro čišćenje sa sobom. To će biti veoma delotvorno.

Kora ražanog hleba, ostavljena po frižideru na različitim nivoima, pomaže da se oslobodite čudnih mirisa u frižideru. Isti efekat ima jabuka isečena na kriške ili sirov krompir.

Kesice čaja položene na policama savršeno apsorbuju strane mirise.

Pesak za mačke, so i šećer odlično se bore protiv loših mirisa. Stavite ih u frižider u otvorenu posudu i oni će obaviti svoj posao.

I poslednji način je čišćenje sa rastvorom limuna. Iscedite sok od pola limuna, pomešajte s vodom i obrišite unutrašnjost frižidera krpom navlaženom ovim rastvorom.

Izvor: srbijadanas.com