Dom i porodica

Tata je krivac: Sedam osobina koje dete nasleđuje uglavnom od oca

Mnoge osobine nasleđuju se od kombinacije gena oba roditelja, ali za neke je zaslužan samo muškarac

24.03.2019. - 09:30h
Tata i sin
Tata i sinfoto: Depositphotos

Naravno da ste nasledili gene oba roditelja, ali ako vaš otac ima dominantne osobine, one su verovatno postale i vaše. Ispostavilo se da gentika ne utiče samo na boju očiju u građu tela, već od nje zavisi i koliko smo spremni da rizikujemo, kao i u kojoj pozi obično spavamo.

Genetske karakteristike koje deca nasleđuju od očeva

Bolesti srca – prema istraživanjima koje su sproveli naučnici na Univerzitetu Lester, muškarci nosioci određenog tipa hromozoma imaju skoro 50% veću verovatnoću da će patiti od bolesti koje pogađaju koronarne arterije. Pod određenim okolnostima, ova osobina se prenosi na sinove.

Mentalne smetnje – među mentalnim poremećajima koji se prenose sa muškarca na dete su šizofrenija i ADHD. Kako otac stari, rizik se povećava jer se DNK muškarca menja tokom godina. Što se tiče žena, njihov DNK se ne menja.

Krivi zubi – očevi geni su glavni za zube i oblik vilice i više utiču na kvalitet i oblik zuba od majčinih. Od oca, dete može naslediti ne samo krive, već i slabe zube sklone kvarenju.

Problemi sa neplodnošću – naučnici tvrde da nizak kvalitet sperme može biti genetski problem. Ako je dete rođeno posle veštačke oplodnje, onda je velika verovatnoća da će i samo patiti od neplodnosti.

Pol deteta – muški geni određuju pol nerođenog deteta. Predviđanje se može napraviti pregledom porodičnog stabla oca.

Boja očiju deteta – crte lica i boja očiju će verovatno biti isti kao i kod oca.

Rast (visina) – deteta u velikoj meri zavisi od očevih gena. Visoki očevi obično imaju visoku decu.

Izvor: glossy / na dlanu