Šest prednosti "kasnog" majčinstva

Uz obavezno konsultovanje sa lekarom, roditeljstvo u kasnijim godinama može doneti ogromne prednosti, kako vama, tako i vašoj bebi.

Trudnica, foto: Depositphotos
Trudnica, foto: Depositphotos
.

Pomalo je zastrašujuće znati da nam biološki sat otkucava. Naravno, istina je da se broj jajnih ćelija smanjuje kako starimo, kao i da postoje određeni rizici kada je trudnoća posle 35. godine u pitanju, poput hipertenzije, dijabetesa, ili pak abnormalnosti hromozoma i Daunovog sindroma kod bebe. Dakle, uvek je dobra ideja konsultovati se sa svojim lekarom o porodičnim planovima, kako biste bili sigurni da ste doneli najbolji izbor za svoje i zdravlje deteta.

Dobra vest je da postoji sve više istraživanja koja otkrivaju iznenađujuće privilegije starijih mama, kako za mamu, tako i za bebu.

Izdvojili smo šest najvećih dobrobiti.

1. Mozak će bolje funkcionisati

Dok to može biti i dobrobit smanjenja stresa i sticanja veće količine znanja kroz školovanje, studija pokazuje da rađanje dece kasnije u životu može pomoći u mentalnom osnaživanju tokom starenja.

Jedna studija je testirala 830 sredovečnih žena kako bi pokazala da li postoji veza između rađanja deteta u kasnijim godinama i radu mozga. Ispostavilo se da one žene koje su poslednje dete rodile nakon 35. godine imaju izoštrenije pamćenje i verbalnu memoriju. Pokazalo se i to da su one žene koje su prvo dete rodile nakon 24. godine bolje u rešavanju problema od onih koje su se porodile pre 24-te.

2. Vaša deca će se manje povređivati

Naravno, činjenica je da ćete štititi svoje dete što više možete, bez obzira na godine. Ipak, nekoliko studija istaklo je činjenicu da je rizik od nenamernih povreda koje zahtevaju medicinsku intervenciju u stvari u vezi sa majčinim godinama.

3. Bićete emotivno spremnije

Nesumnjivo osećaj majčinstva dolazi sa godinama (prisetite se samo koliko ste se promenile od tinejdžerskog doba). Stručnjaci ističu da upravo taj osećaj igra važnu ulogu u boljem roditeljstvu.

U martu 2017. godine holandski naučnici su posmatrali psihosocijalni razvoj dve grupe dece od 7, 11 i 15 godina. Prvoj grupi su pripadala deca čije su ih majke rodile sa manje od 31 godine, a u drugoj deca majki koje su imale više godina. Kada su proučavali pihosocijalni razvoj, bili su iznenađeni kada su otkrili da su starije majke mnogo manje grdile i fizički disciplinovale svoju decu.

Povrh svega, deca starijih majki su se bolje ponašala, bila su društvenija i emotivno zdravija u svojim predtinejdžerskim godinama. Drugim rečima, starije mame se mnogo opuštenije ponašaju kao roditelji, što se u svakom slučaju više isplati njihovim mališanima.

4. Veće su šanse da vaše dete bude tehnološki genije i bolje obrazovano

Što duže čekate na decu, to postoji veća šansa da vaše dete kako raste mnogo bolje razume tehnologiju.

Deca starijih roditelja imaju dobrobiti od edukacijskog, tehnološkog i socijalnog napretka koji je nastao tokom godina kada je rađanje odlagano.

5. Bićete finansijski stabilniji

Veliki broj istraživanja podržava teoriju da je zdravlje blisko vezano sa finansijskom situacijom. Ukoliko imate šansu da završite školovanje i uložite vreme u razvoj karijere, veće su šanse da ćete steći bolju platu od one majke koja je rodila dete pre ostvarenja karijere.

Studije pokazuju da deca starijih majki ostaju u edukacijskom sistemu duže, pokazuju bolje rezultate na standardizovanim testovima i češće se fakultetski obrazuju od drugara čije su majke mlađe.

6. Živećete duže

Neki ljudi misle da rađanje bebe kasnije u žvotu znači da nećete imati energije da budete uz dete ili da nećete biti tu kada su glavne životne prekretnice u pitanju, poput venčanja ili sticanja sopstvene dece. Ipak, istraživanja su pokazala da je to jako daleko od istine.

U suštini, studija iz 2015. je pokazala da žene koje rode decu nakon 33. godine života imaju duplo veću šansu da dožive 95. godinu u poređenju sa ženama koje su poslednje dete rodile pre 30. Ovo bi zaista trebalo uzeti u obzir!

Izvor: yumama.com