Deca više veruju lepim ljudima

Jedno naučno istraživanje je pokazalo da će mališani pre verovati osobama koje imaju pravilne crte lica.

.

Studija koju je sproveo Igor Baskandžijev sa Univerziteta Klark je pokazala da deca imaju poverenaj u osobe koje su lepe. 

"Kada uče o svetu, deci informacije uglavnom pružaju drugi. Prethodne studije su pokazale da na najmlađe utiču brojni faktori, kao što je da li su odrasli bili dobri prema njima, ili su im poznati od ranije. Ovom studijom je ispitivano kome će deca pre verovati – lepom ili ružnom neznancu", izjavio je Igor Baskandžijev. 

U ispitivanju su učestvovala deca uzrasta između četiri i pet godina, kojima je pokazano 12 fotografija žena starih između 18 i 29 godina. Fotografije su ranije izabrali studenti, rangirajući osobe na njima kao najlepše i najružnije. 

Deci su postavljana pitanja, a zatim predstavljane fotografije jedne lepe i jedne manje lepe osobe uz pitanje šta misle, koja osoba zna tačan odgovor. Zatim su predstavljeni i odgovori odabranih žena. 

Rezultati su pokazali da većina dece, naročito devojčice, bira lepe osobe,a oba pola su kasnije više verovala odgovorima koje su dale atraktivnije žene. 

"Razlika u odabiru osoba u zavisnosti od pola verovtano upućuje na to da dečaci ne obraćaju mnogo pažnje na prvi utisak, ali su i ranija istraživanja pokazala da ženske osobe imaju bolju percepciju lica", rekao je Igor. 

"Interesantno bi bilo istražiti da li bi deca i dalje verovala lepim osobama čak i kada bi dobili dokaze da su njihovi odgovori nepouzdani, a da su iskrenije osobe one koje su manje atraktivne", izjavio je Baskandžijev. 

Izvor: yumama