PET odličnih razloga zašto bi trebalo da dodate alkoholno sirće u svoju veš mašinu!

Verovatno se uvek iznenadite kad shvatite da se najjednostavniji i najprirodniji sastojci u vašem domu pokažu kao najdelotvorniji proizvodi za čišćenje. Sok od limuna, soda bikarbona, votka ... Ispada da su svakodnevne stvari poput ovih najbolji kućni pomagači kada je u pitanju čišćenje.

Najjednostavniji i najprirodniji sastojci u vašem domu, često se pokažu kao najdelotvorniji proizvodi za čišćenje, foto: Depositphotos
Najjednostavniji i najprirodniji sastojci u vašem domu, često se pokažu kao najdelotvorniji proizvodi za čišćenje, foto: Depositphotos
.

Ovom trojcu slobodno možete dodati i alkoholno sirće, kojim ćete lako očistiti i dezinfikovati površine u domu (potrebno je da ga razredite s vodom). osim za čišćenje, alkoholno sirće biće vam od velike pomoći i kad je pranje veša u pitanju. Evo o čemu je reč:

1. Posvetlite i izbelite odeću

Sirćetna kiselina u destilovanom belom sirćetu je tako blaga da ne šteti tkaninama koje se mogu prati, ali je dovoljno jaka da otopi ostatke koje ostavljaju sapuni i deterdženti. Dodavanje samo pola šoljice sirćeta poslednjem ispiranju rezultiraće svetlijim i jasnijim bojama. Destilovano belo sirće možete da dodate u dozator za omekšivač ili ručno na početku ciklusa ispiranja. Blaga sirćetna kiselina takođe deluje kao izbeljivač i sjajilo za sivu, prljavu odeću.

2. Izbacite miris buđi

Ostavljanje vlažnih peškira u korpi ili vlažne odeće u mašini za veš, može da dovede do stavranja buđi i plesnjivog mirisa. Da bi sve bilo mirisno, napunite mašinu vrućom vodom, dodajte dve šoljice destilovanog belog sirćeta i pokrenite kompletan ciklus pranja. Nakon toga, pokrenite drugi potpuni ciklus s deterdžentom. To je dobro i za male količine buđi i kiselog mirisa. Za veće probleme s tragovima buđi i flekama, morate da koristite agresivniji tretman.

3. Prirodno omekšajte odeću

Destilovano belo sirće deluje kao prirodni omekšivač tkanine i ne ostavlja tragove na garderobi. Samo dodajte pola šoljice zadnjem ciklusu ispiranja. Ako vam se ne sviđa miris, u bocu sirćeta možete da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja. Destiliovano belo sirće je sigurno i hipoalergijsko za svu dečju garderobu.

4. Uklanja dlake kućnih ljubimaca

Samo pola šoljice belog destilovanog sirćeta u ciklusu ispiranja sprečiće da se dlake kućnih ljubimaca zadržavaju na odeći.

5. Smanjuje neprijatne mirise ispod pazuha

Napunite neku praznu bocu s raspršivačem nerazređenim destilovanim belim sirćetom kako biste uklonili miris znoja i mrlje na odeći pre pranja. Poprskajte sirće direktno na tkaninu, na područje ispod pazuha i pustite ga da deluje 10 minuta pre nego što stvar ubacite u veš mašinu. Sirće će pomoći u uklanjanju tragova dezodoransa na odeći i sprečiti pojavljivanje žute boje ispod pazuha.

Dve dodatne koristi alkoholnog sirćeta:

* Sirće je odličan dodatak za natapanje pre pranja

Kako bi se sačuvala boja i sprečilo "curenje" boje kod prvog pranja nove odeće, preporučuje se da odmah na početku ciklusa pranja dodate od pola do cele šoljice sirćeta, u zavisnosti od veličine dozatora. Isto tako, novu šarenu garderobu možete da natopite sirćetom pre prvog pranja i ostavite je natopljenu barem 15 minuta pre nego što je ubacite u veš mašinu. To će smanjiti ili u potpunosti sprečiti buduće probleme s "krvarenjem" boje.

* Jednostavno uklanja mrlje

Kada primetite da vam beli veš više nije baš beo, nego je više siv ili žućkast ili pak ako uočite na svojoj odeći neku mrlju, sirće, kao i soda bikarbona, može vam biti od velike pomoći. Požutelo ili sivo belo rublje preko noći natopite u mešavini sirćeta i vode i to u razmeri 1:12.