Koliko godina nakon porođaja majke nemaju kontinuiran san?

Besane noći i dete idu ruku pod ruku, a svaki novi roditelj to zna i više nego dobro. A da li ste znali do kada to traje? Naučnici su došli do odgovora...

Spavajmo, sanjajmo, foto: Depositphotos
Spavajmo, sanjajmo, foto: Depositphotos
.

Ako se izuzme plač vaših beba kao faktor koji direktno utiče na normalan ciklus spavanja roditelja, stres je isto tako još jedan od uzročnika koji u ranoj fazi roditeljstva mladim majkama i očevima remeti raspored spavanja.

Međutim, ovo stanje ne mora isključivo da traje samo prvih nekoliko meseci. Loša vest je da ćete i šest godina nakon rođenja vašeg mališana možda osećati negativne posledice na vaš san.

Bolesti, noćne more, odvikavanje od pelena i umokravanje i bilo šta drugo što bi vaše dete moglo da iskusi, utiče na to da se broj neprospavanih noći poveća.

Takođe, istraživački tim sa Univerziteta Varvik u Velikoj Britaniji otkrio je da je verovatnije da će žene ostati budne tokom noći brinući se o bebi češće nego muškarci.

Istraživači su ispitali 2.541 ženu i 2.119 muškaraca koji su dobili dete između 2008. i 2015. godine.

Rezultati su pokazali da majke spavaju sat vremena manje tokom noći, tačnije 62 minute, i to u periodu od tri meseca nakon porođaja, dok muškarci žrtvuju 13 minuta.

Na gore navedene rezultate, dodatnih 14 minuta izgubljenog sna imale su majke koje doje i moraju da ustanu i podoje dete tokom noći, što ukupno u proseku iznosi više od sedamdeset minuta nespavanja, prenosi Evoke.

Izvor: klix.ba